Читај ми!

Nemačka: Povećan broj radnika sa skraćenim radnim vremenom

U Nemačkoj se prvi put od januara povećao broj radnika sa skraćenim radnim vremenom i u periodu avgust - novembar porastao je sa 76.000 na 187.000, objavio je minhenski Institut za ekonomska istraživanja IFO.

Prema podacima Instituta za ekonomska istraživanja (IFO) u Minhenu, energetska kriza izaziva blago povećanje skraćenog radnog vremena u Nemačkoj u proizvodnim delatnostima.

Porast je najizraženiji u prerađivačkoj industriji, gde je broj radnika sa skraćenim radnim vremenom povećan sa 59.000 na 151.000.

Ovaj minhenski institut navodi da je do tih podataka došao na osnovu sprovedenih anketa, kao i na podacima nemačke Savezne agencije za zapošljavanje.

"Energetski intenzivne industrije, a posebno automobilski sektor, imaju više poslova koji se obavljaju sa skraćenim radnim vremenom, što je u skladu sa nedavnim usporavanjem proizvodnje u tim industrijama", kaže istraživač ovog instituta Sebastijan Link.

U automobilskoj industriji broj radnika sa skraćenim radnim vremenom porastao je sa 14.100 na 33.400, a u hemijskoj industriji sa 7.400 na 21.200.

"U poređenju s prethodnim zimama tokom pandemije, nivo skraćenog radnog vremena je i dalje veoma nizak", napomenuo je Link. Tako je u novembru 2021. ukupno 750.000 ljudi bilo na skraćenom radnom vremenu.

субота, 01. април 2023.
9° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно