Читај ми!

Skot Morison imao tajna ovlašćenja, osudio ga parlament

Bivšeg australijskog premijera Skota Morisona "cenzurisao" je parlament jer je sebi dao tajna ovlašćenja dok je bio na vlasti.

Cenzura je način na koji parlament formalno izražava neslaganje kod poslanika. Ovakvi predlozi su retki i uglavnom simbolični, ali mogu imati političke posledice.

Do istorijskog poteza parlamenta došlo je nakon izveštaja u kojem se navodi da su postupci Skota Morisona "nagrizli poverenje u vladu". To je prvi put da je Predstavnički dom osudio bivšeg premijera.

Naime, u avgustu se ispostavilo da je Morison postao i ministar zdravlja, finansija, trezora, unutrašnjih poslova, dve godine pre nego što je izgubio vlast. Većina ministara nije znala da deli portfelje sa Morisonom.

On se branio da je sebi dao ovlašćenja u nekoliko ministarstava u teškim vremenima tokom pandemije, nazivajući potez parlamenta "odmazdom" protivnika.

Istraga je pokazala da su njegova imenovanja bila zakonita i da je svoja dodatna ovlašćenja iskoristio samo jednom - da poništi odluku jednog ministra u pitanju koje nije povezano sa pandemijom.

Istraga je, međutim, utvrdila da je Morison, koji je sada poslanik, "fundamentalno potkopao" vladu, kao i da većina njegovih imenovanja nije imala nikakvu vezu sa pandemijom.

Vlada aktuelnog premijera je obećala da će doneti nove propise koji će obavezati premijera da sva slična imenovanja ubuduće budu javno objavljena.

Premijer Entoni Albaniz je rekao i da je parlament dužan da osudi postupke njegovog prethodnika jer je Australiju udaljio od "dragocene demokratije".

"Javnost nije znala nešto na šta je imala pravo da zna... to je podrilo funkcionisanje ovog parlamenta, što je podrilo naše demokratske institucije", naveo je Albaniz.

Morison je u parlamentu rekao da, gledajući unazad, veruje da su njegove odluke bile "nepotrebne" i da im je posvetio "nedovoljnu pažnju".

"Niko od nas ne može da tvrdi da je nepogrešiv u takvim okolnostima", istakao je Morison.

четвртак, 30. новембар 2023.
11° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке