Читај ми!

SAD: Kina i Rusija najveći izazov za bezbednosnu strategiju

Najveći izazov za bezbednosnu strategiju SAD u predstojećim godinama biće kako "nadmašiti Kinu i obuzdati Rusiju" navodi se u strategiji o nacionalnoj bezbednosti koju je danas objavila Bela kuća.

Dokument na 48 stranica, o ciljevima spoljne politike SAD, čije je objavljivanje odlagano zbog ukrajinske krize, ne sadrži velike promene u odnosu na dosadašnju Bajdenovu spoljnu politiku.

Umesto toga, u dokumentu se naglašava stav Bele kuće da je američko vođstvo ključ za prevazilaženje globalnih pretnji kao što su klimatske promene i uspon autoritarnih režima.

Ističe se da čak i nakon početka rata u Ukrajini, Kina predstavlja najveći izazov za globalni poredak.

Navodi se i da SAD moraju da pobede u ekonomskoj i u trci u naoružanju sa Pekingom ukoliko žele da zadrže svoj uticaj širom sveta.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je danas da "Narodna Republika Kina gaji nameru i poseduje kapacitet da preoblikuje međunarodni poredak".

Saliven je rekao da SAD moraju da se izbore sa nizom transnacionalnih izazova koji pogađaju ljude širom sveta, uključujući klimatske promene, krizom oko distribucije hrane, energije i inflaciju.

"Bajden tek treba da reši neke ključne spoljnopolitičke probleme, uključujući carine na kinesku robu koje je uspostavio njegov prethodnik Donald Tramp, a koje su koštale američke uvoznike milijarde i suoči se sa novim, poput narušenih odnosa sa dugogodišnjim saveznikom Saudijskom Arabijom", rekao je Saliven.

On je ponovio da SAD "preispituju" svoj odnos sa Saudijskom Arabijom nakon što je OPEK+ prošle nedelje najavio da će smanjiti svoju proizvodnju nafte.

Saliven je rekao da ukrajinska kriza nije "fundamentalno promenila" Bajdenov pristup spoljnoj politici.

среда, 07. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено