Читај ми!

Kamala Haris i Jun Suk Jol osudili nuklearnu retoriku Severne Koreje

Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol osudili su tokom razgovora u Seulu "pojačavanje nuklearne retorike" Severne Koreje i probe sa naoružanjem, samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang testirao rakete.

Kamala Haris se sastala sa Jun Suk Junom, nakon što je jutros stigla u prestonicu Južne Koreje iz Japana, u trenutku pojačanih tenzija u regionu zbog lansiranja raketa Severne Koreje i akcija Kine u Tajvanskom moreuzu, navodi Rojters.

Severna Koreja je u sredu ispalila dve balističke rakete kratkog dometa sa svoje istočne obale, a ozvaničila je svoje pravo da koristi preventivne nuklearne udare novim zakonom početkom ovog meseca.

Harisova i Jun osudili su "provokativnu nuklearnu retoriku i lansiranje balističkih projektila" Pjongjanga i ponovo potvrdili zajednički cilj potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva, saopštila je Bela kuća.

U saopštenju je navedeno da se "razgovaralo o zajedničkom odgovoru na potencijalne buduće provokacije, uključujući i trilateralnu saradnju sa Japanom".

Strane su takođe razgovarale o promenama u američkoj politici subvencija za električna vozila, zbog koje u Južnoj Koreji strahuju da bi mogla da našteti njenim proizvođače automobila.

Bela kuća je saopštila da je potpredsednica SAD "razumela" zabrinutost Seula i da su strane obećale da će nastaviti razgovore.

Harisova je posetila i demilitarizovanu zonu koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju, i tom prilikom najavila da će do kraja godine posetiti i Filipine, prenosi Rojters.

Demilitarizovana zona na granici dve Koreje se često naziva poslednjom reliktom hladnog rata i postoji od kada se Korejski rat 1950-1953. završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, navodi britanska agencija.

Potpredsednica SAD je pre Južne Koreje boravila u Japanu, gde je u utorak predvodila američku predsedničku delegaciju na sahrani bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

Tokom boravka u Japanu, ona je osudila, kako je rekla, uznemirujuće akcije Kine na Pacifiku i obećala da će produbiti "nezvanične veze" sa Tajvanom, koje Peking smatra svojom teritorijom.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво