Читај ми!

Kompanija u Italiji odustaje od vina sa likom Hitlera, ali je za druge to i dalje "dobar biznis"

Familija Lunardeli iz Udina, koja još od 1995. godine proizvodi vino na čijim se flašama nalaze etikete sa slikama Hitlera, Musolinija, Staljina, Lenjina, Če Gevare i Napoleona, prestaće sa proizvodnjom od 2023. godine. Naime, nakon najnovijih polemika koje stižu iz Nemačke i Austrije, kompanija koja ima sedište u Pasijan di Pratu u provinciji Udine, odlučila je da ne proizvodi više vina koja su već više od 25 godina deo "istorijske serije".

Nakon što se u Nemačkoj i Austriji proširila vest da je ovog leta veliki broj nemačkih turista kupovao vino koje je već godinama "kultni predmet među kolekcionarima", kompanija je odlučila da je vreme da prestane sa proizvodnjom, jer to svakako nije prvi put da im stižu prigovori i optužbe da propagiraju nacizam.

Naime, etikete su posvećene Trećem rajhu, prikazuju nacističkog vođu uz slogane "Mein Führer" (Moj vođa), "Sieg Heil" i "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" (Jedan narod, jedan rajh, jedan vođa).

Ovog leta je austrijska doktorka Dagmar Milesi bila zapanjena saznanjem da ogroman broj austrijskih i nemačkih turista odlazi u mesta u kojima se prodaje ovo vino – kako bi ga kupili.

Zapanjilo ju je to, kako piše Tajms, što se vino nalazi u slobodnoj prodaji u samoposlugama, a prodavac joj je objasnio da Nemci mnogo vole da kupuju to vino.

Inače, u Nemačkoj je, kao i u Austriji, zakonom zabranjeno prodavanje svega što sadrži nacistička obeležja poput kukastog krsta, što u Italiji nije slučaj.

Još 2012. godine, jevrejski advokat Metju Hirš iz Filadelfije je primetio ova vina u jednom malom gradu na jezeru Garda dok je bio na odmoru u Italiji i vlasnik mu je objasnio da je to samo deo istorije.

Još tada je ministar za integracije Andrea Rikardi naglasio da italijanski Ustav i italijanska kultura odbijaju nacizam, antisemitizam i nacifašizam i da prodaja tih vina vređa sećanje na milione ljudi koji su stradali za vreme fašizma i da kompromituje imidž Italije u svetu.

Centar "Simon Vizental", memorijalni centar o Holokaustu i dokumentacioni centar posvećen pronalaženju nacističkih ratnih zločinaca, osudila je prodaju ovih predmeta dok je bivši gradonačelnik Riminija, Andrea Grasi za Tajms of Izrael izjavio da je svaki pokušaj da učine nelegalnim ove proizvode bio bezuspešan.

Andrea Lunardeli je izjavio za italijanske medije da od sledeće godine više neće proizvoditi ovu seriju vina koju je 1995. lansirao njegov otac Alesandro, koji je i osnovao kompaniju 1967. godine.

"Pre izvesnog vremena, mom ocu je prećeno smrću, pošto je ruska propaganda rekla da je ovo znak postojanja nacizma u Italiji. Mi nismo nacisti i mi ne podržavamo fašizam, mi smo u prošlosti dobili tri puta na sudu", izjavio je Lunardeli mlađi, koji je ipak odlučio da prestane sa proizvodnjom 125 etiketa vina posvećenih istorijskim ličnostima i diktatorima.

Ova kompanija je proizvodila 20.000 flaša ovog vina od kojih je 12.000 bilo posvećeno Hitleru, a 6.000 Musoliniju.

Drugi slučajevi

Inače, ovo nije jedina kompanija koja u Italiji nudi proizvode sa likovima Hitlera i Musolinija. Fabio Bogo, koji je vlasnik kompanije "Nostalgična vina" sa sedištem u Sediku, provincija Beluna, izjavio je za medije da se najviše prodaju flaše sa etiketom Hitlera, a potom i Musolinija.

"Svestan sam da naše etikete izazivaju polemike", izjavio je i dodao: "Ali ako mašeš sa zastavom Milana, onaj ko navija za Juventus će se naljutiti. Ja se ne bavim politikom, štampam etikete sa slikama Če Gevare, Staljina, Musolinija i Hitlera, što nije krivično delo".

Sa porastom pripadnika desnice, raste i potražnja za ovim vinima, najveći broj klijenata je iz Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, ali i iz same Italije, poput regiona Veneto, zatim Jadranske rivijere, San Marina i Sicilije.

"Moji proizvodi se mogu kupiti i onlajn, i stižu čak i u Ameriku, a posao je uvećan za 60 odsto", izjavio je. "Sve je krenulo od momenta kada me je jedan prijatelj pitao da mu odštampam etikete dučea za jedan događaj i pomislio sam da bi to mogao biti dobar biznis. Ne interesuje me šta su radili dok su bili živi, nešto dobro su sigurno uradili kao i mnogo toga lošeg, a nisam ja kriv što to dobro ide. Ne možemo prestati sa proizvodnjom, jer ako je tako onda bi duče morao da bude skinut sa kalendara i iz školskih knjiga".

Restorani posvećeni Musoliniju

U Italiji postoji nekoliko restorana koji su posvećeni fašističkom vođi. Jedan od njih je "Il Federale" i već više od pedeset godina je otvoren u mestu Artena kod Rima.

Klijenti su uglavnom pripadnici desnice koje vlasnica Adelaide, kako kaže za medije, najviše voli.

Čitav restoran je posvećen Musoliniju, poput muzeja, pa i jela koja su na jelovniku nose nazive koji potiču iz fašističkog doba.

Drugi je poznati restoran "Oskar" u centru Milana, koji se predstavlja kao nostalgični fašistički lokal u kojem se služe obilne porcije hrane. U njemu se nalaze brojne fotografije Musolinija, simboli, slike sa romanskim pozdravom i sve ono što je posvećeno toj ideologiji.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару