Читај ми!

Snažan zemljotres na Filipinima, srušile se zgrade - ima mrtvih

Najmanje četiri osobe poginule, a 60 je povređeno u zemljotresu jačine 7,1 jedinica Rihtera, koji je pogodio ostrvo Luzon na Filipinima. Pokrenuto je klizište, mnoge zgrade su oštećene, a ima i srušenih.

Geološka služba SAD saopštila je da je filipinsko ostrvo Luzon pogodio snažan zemljotres, koji je izazvao veliku štetu na jednoj bolnici i više zgrada na severu zemlje, prenose agencije.

Epicentar zemljotresa bio je u teško pogođenoj planinskoj provinciji Abra, a poginule su dve osobe koje su zatrpane u ruševinama, izjavio je Renato Solidum, šef filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju.

Dodao je da je potres izazvan pomeranjem tla u lokalnom rasedu na dubini od 25 kilometara, prenosi AP.

U Abri je povređeno najmanje 25 ljudi, koji su se uglavnom nalazili u bolnicama, saopštili su zvaničnici.

Potres je pokrenuo klizišta. Prema izveštajima lokalnih vlasti, jedna bolnica u Abri je evakuisana pošto se deo objekta srušio, ali tom prilikom nije bilo povređenih.

Jedna starija osoba je povredila nogu i prevezena je u bolnicu, rekao je za AP Mihael Briljantes, predstavnik lokalnih vlasti u gradu Lagangilang, u Abri, koji je blizu epicentra.

Briljantes je rekao da mnoge kuće i zgrade imaju pukotine na zidovima, a da su se neke srušile.

Najviše povređenih u provinciji Abra 

Dve osobe su poginule u provinciji Benket, jedna u Abri, a jedna u drugoj provinciji, naveo je ministar unutrašnjih poslova Bendžamin Abalos na konferenciji za novinare.

Od 60 povređenih, 44 je iz provincije Abra.

Bolnica u Abri je evakuisana nakon što je došlo do delimičnog urušavanja zgrade, ali tamo nije bilo poginulih, navode zvaničnici.

Zamenica guvernera Abre Džoj Bernos objavila je na Fejsbuku fotografije oštećene bolnice, na kojima se vidi velika rupa na fasadi.

Zemljotres se osetio i u prestonici Manili, gde je nekoliko zgrada evakuisano, dok je gradski metro prestao sa radom u vreme špica.

U zemljotresu su oštećene i zgrade u gradu Vigan, poznatom po staroj španskoj kolonijalnoj arhitekturi.

Predsednik Filipina Ferdinand Markos mlađi, koji je preuzeo dužnost pre manje od mesec dana, planira da otputuje u Abru i da se sastane sa ljudima pogođenim zemljotresom i lokalnim zvaničnicima, navodi AP.

субота, 30. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"