Читај ми!

Republikanski i demokratski senatori najavili zdravorazumski zakon koji će zaštititi decu

Istaknuti američki senatori iz obe partije najavili su pregovore o novom zakonu o oružju, koji će uključiti, između ostalog, bezbednosnu proveru osoba koje kupuju oružje, što je napredak u zakonodavstvu koje se tiče naoružanja u SAD. Očekuje se da dogovor o novom zakonu bude postignut, pošto ima podršku i demokrata i republikanaca.

O detaljima novog sporazuma o oružju pregovaraće demokratski senator iz Konektikata Kris Marfi, koji se zalaže za uvođenje oštrijih zakona o prodaji oružja i republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin, koji se zalaže za poštovanje Drugog amandmana Ustava SAD, i koji je obećao da nove mere neće ugroziti prava Amerikanaca koji se pridržavaju zakona, preneo je En-Bi-Si njuz.

"Najavljujemo zdravorazumski, dvopartijski predlog da zaštitimo decu Amerike, održimo bezbednost u našim školama i smanjimo pretnju od nasilja širom zemlje. Porodice su uplašene, a naša je dužnost da okupimo i učinimo nešto što će pomoći povratku osećanja bezbednosti u njihove zajednice", naveli su senatori u zajedničkom saopštenju.

Procena je da, za razliku od predloga zakona koji su izglasali demokratski članovi Predstavničkog doma, zajednički predlog ima više šanse da postane zakon, pošto će imati podršku republikanaca.

Okosnica novog predloga zakona je obezbeđivanje potrebnih resursa saveznim državama da uvedu pravilo "crvene zastave", koje će dozvoliti policiji ili članovima porodice da zahtevaju zabranu pristupa oružju ljudima za koje se proceni da su rizik po sebe i okolinu.

Takvo pravilo je već uvedeno u 19 saveznih država i Distriktu Kolumbija.

Novi predlog obuhvata i bezbednosne provere osoba dobi od 18 do 21 godine, ali i razjašnjava ko može da prodaje oružje.

U subotu su širom SAD održani protesti na kojima su demonstranti zahtevali strožu kontrolu prodaje oružja.

Američka javnost je uznemirena otkako je prošlog meseca u pucnjavi u školi u Teksasu ubijeno 19 učenika i dva nastavnika, a više od desetoro dece je povređeno. Osumnjičeni osamnaestogodišnjak Salvador Ramos je ubijen.

Nakon toga je predsednik SAD Džozef Bajden tokom obraćanja iz Bele kuće uputio saučešće porodicama žrtava pucnjave u osnovnoj školi u gradu Juvalde u Teksasu i izrazio ogorčenje zbog neuspeha američkih zakonodavaca da donesu strože zakone o oružju, za koje smatra da bi sprečili pucnjave u školama. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво