Читај ми!

Nemiri u Švedskoj, kontraprotesti zbog spaljivanja Kurana u Malmeu

Nemiri u švedskom gradu Landskroni zbog najave da će danska desničarska stranka u tom gradu spaliti Kuran. Uprkos premeštanju najavljenog skupa desničara u Malme, građani su u Landskroni zapalili nekoliko automobila i bacali kamenice na policiju. U Malmeu automobil uleteo u ogradu koja je obezbeđivala skup desničara, vozač uhapšen.

Desničarska stranka iz Danske Stram kurs (Tvrda linija) već treći dan u Švedskoj organizuje spaljivanje Kurana, što je izazvalo oštre kontraproteste u mestima gde je spaljivanje već obavljeno.

Policijski automobili i privatna vozila su od četvrtka bili zapaljeni u Linćepingu, Norćepingu, Erebrou i stokholmskom predgrađu Rinkebi. Tokom tih skupova povređeno je 16 policajaca, a uništeno je više policijskih vozila.

Za danas je spaljivanje Kurana bilo zakazano u Landskroni, ali je policija zbog bezbednosnih razloga skup premestila u Malme. Uprkos tome, građani su organizovali kontraprotest u Landskroni i gađali policijska vozila kamenicama i zapalili nekoliko automobila.

Iz policije su, kako prenosi švedski javni servis SVT, saopštili da su pojačali bezbednosne kapacitete i da su spremni za potencijalne nemire u Malmeu i Landskroni.

Lider stranke Stram kurs Rasmus Paludan zakazuje proteste u švedskim gradovima u sredinama u kojima većinski žive muslimani i na tim skupovima spaljuje Kuran.

Policija je odlučila da današnji protest danskih desničara zbog bezbednosti iz Landskrone premesti u predgrađe Malmea. Okupljeni na kontraprotestu gađali su policiju kamenicama, a jedan automobil je uleteo u ogradu koja je obezbeđivala skup desničara, saopšteno je iz policije. Vozač je uhapšen, a nije bilo povređenih.

Stranka Stram kurs je danska vanparlamentarna stranka, a najpoznatija je po aktivnostima njenog lidera Paludana koje su usmerene protiv islama. 

субота, 20. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво