Читај ми!

Preminula Medlin Olbrajt

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt preminula je u 84. godini, saopštila je njena porodica.

Bila je centralna figura administracije predsednika SAD Bila Klintona, prvo kao američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a potom kao glavni diplomata administracije u njegovom drugom predsedničkom mandatu.

Medlin Olbrajt je bila 64. američki državni sekretar, i ujedno i prva žena na toj funkciji. Pošto je Senat, na predlog predsednika Klintona, odobrio njeno imenovanje, stupila je na dužnost 23. januara 1997. godine.

Olbrajtova je ohrabrivala proširenje NATO-a; zagovarala intervenciju Alijanse na Balkanu, zalagala se za smanjivanje širenja nuklearnog naoružanja i zagovarala ljudska prava i demokratiju, navode američki mediji.

Tokom njenog mandata bombardovana je SR Jugoslavija 1999. godine, a ostaće upamćena kao veliki zagovornik NATO intervencije.

Značajno je pojačala uticaj američke politike u Bosni i Hercegovini i na Bliskom istoku.

Olbrajtova je poslednjih godina bila predsedavajuća u Nacionalnom demokratskom institutu za međunarodne poslove i predsednica Trumanove fondacije za stipendiranje. Takođe je bila i kopredsednica Komisije za pravno osposobljavanje siromašnih.  

Krajem prošle godine stupila je na novu funkciju kao predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku.

Olbrajtova je rođena 15. maja 1937. godine u Pragu, u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Njen otac Jozef bio je češki diplomata (ataše za saradnju s medijima) u Češkoj ambasadi u Beogradu sve do Drugog svetskog rata kada je porodica otišla u London. 

U posleratnoj Jugoslaviji njen otac je postavljen za ambasadora u Beogradu gde je Medlin Olbrajt sa porodicom provela deo detinjstva.

Sa porodicom se 1948. seli u SAD, gde je završila srednju školu i fakultet. Američka državljanka postala je 1957. godine. U braku sa Džozefom Olbrajtom dobila je tri ćerke.

субота, 13. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво