Читај ми!

Rad od kuće u Nemačkoj, ako se povredite na putu od kreveta do stola odštetu plaća osiguranje

Nemački sud doneo je presudu po kojoj je muškarac koji se okliznuo dok je hodao nekoliko metara od kreveta do kućne kancelarije može da zahteva osiguranje zbog nezgode na radnom mestu, budući da je tehnički putovao na posao.

Čovek je radio od kuće i bio je na putu do radnog stola jedan sprat ispod spavaće sobe, naveo je u odluci Federalni socijalni sud, koji nadgleda pitanja socijalnog osiguranja.

Dok je hodao spiralnim stepenicama koje spajaju sobe, neimenovani muškarac se okliznuo, pao i povredio leđa.

Sud je primetio da je zaposleni obično počinjao radni dan u kućnoj kancelariji odmah i bez doručka, ali nije objasnio zašto je to relevantno za slučaj.

Međutim, kasnije je rečeno da je zakonsko osiguranje od nezgode omogućeno samo za "prvo" putovanje na posao, sugerišući tako da bi "putovanje" na za doručak nakon što je neko već bio u kancelariji moglo biti odbijeno. 

Osiguranje poslodavca je odbilo da pokrije zahtev. Dok se dva niža suda nisu saglasila oko toga da li je kratko putovanje bilo putovanje na posao, viši savezni socijalni sud je rekao da je utvrdio da je "prvo jutarnje putovanje od kreveta do kućne kancelarije put na posao za šta je predviđeno osiguranje".

U presudi se navodi da je radnik "doživeo nesreću na poslu kada je ujutru pao na putu do svoje kućne kancelarije".

U mnogim zemljama, kompanije imaju obavezu da brinu o svojim zaposlenima, bez obzira na to gde rade.

"Ako se osigurana delatnost obavlja u domaćinstvu osiguranog lica ili na drugoj lokaciji, osiguranje se obezbeđuje u istoj meri kao kada se delatnost obavlja u prostorijama kompanije", naveo je Nemački savezni sud.

Nije jasno da li je muškarac radio od kuće zbog pandemije ili je to radio i ranije. U presudi se navodi da se zakon primenjuje na "radna mesta na daljinu", koja su "kompjuterske radne stanice koje poslodavac trajno postavlja u privatnom posedu zaposlenih".

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара