Читај ми!

Napadač u Vircburgu bio brutalan, žrtve većinom žene

Posle kobnog napada nožem u Vircburgu u kojem su ubijene tri žene, a teško povređene još njih pet i jedan dečak - istraga se bavi motivom počinioca. Islamistička pozadina se ne isključuje.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman je u subotu na konferenciji za štampu na pitanje novinara - da li se može nešto više reći o motivu napadača - rekao da se "psihički poremećaj i radikalno islamski stav ne isključuju", da "ne predstavljaju protivrečnost".

Gerhard Kalert šef policije Donje Franačake kojoj pripada Vircburg je rekao, da je prema informacijama svedoka, uključujući građane, detektiva robne kuće, kao i policije koja je brzo stigla na mesto događaja, napadač vikao "Alahu Akbar" i takođe se čula i reč "džihad".

Kalert je prethodno rekonstruisao tok događaja u Vircburgu: u 17 časova 24-godišnji Somalijac je ušao u robnu kuću Vulvort u centru grada i prodavačacu pitao gde može da nađe nož.

Kada mu je ona pokazala noževe, zgrabio je jedan od najvećih i na mestu je ubio. U roku od dva minuta su na isti način - ciljanim ubodima u vrat - ubijene još dve žene u neposrednoj blizini.

Potom je u 17:04 obaveštena policija koja je za dva minuta bila na licu mesta.

Napadač je međuvremenu izašao iz robne kuće i otišao do obližnje štedionice - tu je takođe ciljano napadao žene, pokušavajući da ih ubije ubodima u vrat.

Nastavio je da napada na ulici... gde su mu se onda suprotstavili građani, gađajući ga predmetima, stolicama, tašnama, metlom, pokušavajući da se domognu nečega čime bi mogli da ga onesposbe. To se sve vidi na snimcima koji kruže socijalnim mrežama.

Po dolasku policije, napadač je i prema njima krenuo sa nožem na šta je onda upucan u butinu i tako onesposobljen. U međuvremnu je smešten u istražni zatvor.

Zahvalnost građanima

Policija, državno tužilaštvo, i svi učesnici konferencije za štampu su se zahvalili građanima koji su se hrabro poneli, rizikujući svoj život, i potom takođe bili na rasploganju kao svedoci. To sve je umnogome olakašalo rad policiji i istrazi, rečeno je.

"To je možda takođe pomoglo u sprečavanju daljih žrtava" rekao je Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joahim Herman.

Među građanima koji su stupili u akciju takođe je bilo povređenih, ali lakše, i oni su još juče pušteni iz bolnice.

Ko je napadač?

Ime napadača nije pominjano, ali je rečeno da je 1997. rođen u Mogadišu u Somaliji. On je 6. maja 2015. stigao u Nemačku i zatražio azil u Kemnicu. Potom je usledilo premeštanje u Diseldorf, pa ponovo u Kemnic, da bi 4. Septrembra 2019. došao u Vircbrug.

On je, kako je rečno, legalno boravio u Nemačkoj, jer je proces u vezi sa azilom u toku.

U Vircburgu je bio smešten u gradskom domu za beskućnike, gde je početkom godine pokazao agresivno ponašenje. Ne zna se zbog čega. Pretio je nožem, ali niko nije bio povređen. Polcija je bila na uviđaju. Tada je poslat na psihijatriju, i potom otpušten - zatraženo stručno mišljenje još nije gotovo.

Još jednom prilikom, i to nedavno, bio je agresivan prema "učesniku u saobraćaju" u centru grada, i ponovo poslat na psihijatriju - ali je sledećeg dana otpušten - jer "nije bilo potrebe za lečenjem".

Pretresom u domu za beskućnike je pronađen materijal sa „porukama mržnje". List Bild piše da se radi o materijalu takozvane Islamske države koji je policija našla u kanti za smeće i koji je napadač očigledno tamo bacio pre napada. Takođe su konfiskovana dva mobilna telefona. Sve to je u rukama istrage, i mora prvo da se preveda sa arapskog da bi mogla da se donese sigurna ocena - o kakvom i čijem se materijalu radi.

Takođe je rečeno da su još početkom godine zatražene informacije iz Somalije: na osnovu njih je napadač još kao 12-godišnjak pokazao agresivno i kriminalno ponašnje i bio regisrovan kod tamošnje policije. Međutim, te informacije, kako je rečeno, nisu mogle biti proverene.

Žalost u Bavarskoj

Bavarski premijer Markus Zeder naredio je da se u znak žalosti zastave u celoj Bavarskoj spuste na polja koplja, do ponedeljka.

"To što se dogodilo u Vircburgu je neverovatno i šokantno", rekao je Zeder. "Bavarska pokazuje solidarnost. Tugujemo sa rođacima žrtava i strahujemo za živote povređenih.

"Savezna vlada Nemačke takođe je izrazila pogođenost. "Istraga će otkriti šta je nateralo naoružanog čoveka u Vircburgu da to učini", napisao je na Tviteru portparol kancelarke Angele Merkel (CDU) Štefen Zajbert. "Jedno je sigurno: Njegov stravičan čin usmeren je protiv svega ljudskog i svake religije".

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da se radi o "zastrašujućem činu nasilja". Počinilac se ponašao krajnje brutalno.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer izjavio je da je "Bavarskoj obećao svaku podršku". On je takođe #duboko potresen" činjenicom. "Koliko znamo, zahvaljujući hrabroj intervenciji muškaraca i žena u Vircburgu i odlučnoj akciji policije sprečeno je i gore", rekao je. "Ovo nesebično ponašanje zaslužuje najviše priznanje."

Gradonačelnik Vircburga Kristijan Šuhart (CSU) upozorio je da se pod utiskom ovog stravičnog napada, i samo zato što počinilac dolazi iz Somalije građani stranog porekla sada ne optužuju paušalno. U Vircbrugu, reako je živi mnogo ljudi iz Somalije. Mir u gradu mora biti očuvan, rekao je gradonačelnik.

Istraga i povređni

Iako je napadač brzo uhvaćen, istražitelji su celu noć i ceo dan detaljno prikupljali dokaze na mestu zločina - koje prilično veliko. Na konferenciji za štampu je rečeno da je u akciji tokom noći učestvovalo 300 službenika.

Pritom je prvi prioritet bio da se utvrdi da li je bilo saučesnika. Konstatovano je da je napadač bio sam.

Sledeći prioritet je bio - zbrinjavanje žrtava i porodica žrtava - istakla je policija.

Pet teško povređenih žena su u različitim bolnicama - dvema je život i dalje u akutnoj opasnosti. Još uvek nije jasno kako je dečak, za koga se takođe navodi da je povređen.

Ovaj slučaj je u preuzelo specijalno pokrajinsko državno tužilaštvo u Minehnu. Napadač se tereti za trostruko ubistvo, kao i za pokušaj ubistva i opasne telesne povrede u šest slučajeva, kao i namerne telesne povrede u dva slučaja.

Učesnici konfrencije su ukazali na infrastrukturu u Bavarskoj koja je uspostavljena posle smrtnosnog napada koji se desio jula 2016., kako je rečeno skoro tačno pre pet godina.

четвртак, 25. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару