Читај ми!

Završeni razgovori Putina i Bajdena, predsednici se obratili medijima

Predsednici Sjedinjenih Država i Ruske Federacije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, u vili "La Granž", gde će održati samit, prvi otkako su obojica na predsedničkim funkcijama. Očekuje se da razgovori potraju oko pet sati.

Džozef Bajden i Vladimir Putin razgovaraju u vili "La Granž" u Ženevi, na svom prvom sastanku, o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu i o odnosima dve svetske sile – bilateralnim vezama, problemima strateške nuklearne stabilnosti, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovida 19 i regionalne sukobe.

Ovo je njihov prvi zvanični susret kao dva predsednika. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dveju zemalja ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji jer razgovori predsednika dolaze u trenutku kada su odnosi Amerike i Rusije maltene dotakli dno, kako tvrde obe strane. 

Američki predsednik koji je u Ženevu doputovao u utorak po podne, naveo je uoči sastanka, da ima podršku zapadnih partnera. 

Bajdenu je ovo prva poseta Evropi otkako je postao predsednik Amerike, a pre Samita u Ženevi učestvovao je na skupu sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7 i lidera NATO alijanse u Velikoj Britaniji.

Kako je najavljeno, sastanak dvojice lidera trajati četiri do pet sati, sa pauzama i u različitim formatima, a posle toga biće održane odvojene pres konferencije.

Bajden i Putin su se poslednji put sastali pre tačno deset godina, u martu 2011, i to u Moskvi. Bajden je tada bio potpredsednik SAD, a Vladimir Putin premijer Rusije.  

Peskov: Odnosi SAD i Rusije lošiji nego u vreme Hladnog rata 

Uoči sastanka portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra da su odsustvo komunikacije i trenutno najlošiji odnosi između Moskve i Vašingtona, još od vremena Sovjetskog Saveza, ozbiljan problem u trenutku rastućih izazova od potencijalnih regionalnih sukoba u svetu.

"Čak i tokom sovjetskog perioda, nedostatak kontakata, nedostatak dijaloga, nije bio tako ozbiljan. Sada se ovaj deficit poklapa sa rastućim potencijalnim sukoba širom sveta", rekao je Peskov za Tas

Kako kaže, na sastanku sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ruski predsednik Vladimir Putin će istaći crvene linije koje se ne mogu preći.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je portparol Kremlja u intervjuu za televiziju Rosija-1, preneo je Tas.

петак, 12. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво