Читај ми!

Netanjahu zbog jednog glasa posle 12 godina ostao bez vlasti

Izraelski parlament je izabrao novu koalicionu vladu, čime je okončana 12 godina duga vladavina Benjamina Netanjahua.

Za novu izraelsku vladu glasalo je 60 poslanika u parlamentu, a samo jedan manje je bio protiv.

Novi predsednik koalicione vlade biće Naftali Benet, lidera desničarske partije "Jamina", koja je na izborima 23. marta osvojila samo šest od ukupno 120 mesta u parlamentu.

Benet će biti premijer do septembra 2023. godine, kada će, kako je dogovoreno koalicionim sporazumom, prepustiti mesto predsednika vlade bivšem novinaru i voditelju Jairu Lapidu, sada lideru centrističke partije "Ješ Atid".

Novu vladu čini široka koalicija ideološki veoma različitih levih, centrističkih, desničarskih i arapskih partija, koje imaju malo toga zajedničkog osim želje za okončanjem vlasti Benjamina Netanjahua.

Po prvi put u istoriji, predstavnike u vladajućoj koaliciji ima i jedna stranka koja predstavlja arapsku manjinu. 

Novi premijer Naftali Benet je rođen 1972. godine u Haifi u porodici američkih imigranata. Služio je u prestižnoj jedinici "Sajeret Matkal" pre nego što je studirao pravo, a potom osnovao sajber kompaniju koju je 2005. godine prodao.

Nekada je i sam bio član Netanjahuovog "Likuda" i njegov blizak saradnik, pre nego što je osnovao svoju partiju. Pet puta je bio ministar od 2013. godine.

Njegova stranka zagovara ekonomski ultraliberalizam uz određenu otvorenost ka socijalnim pitanjima, ali i tvrd pristup sukobu sa Palestincima i aneksiju dve trećine Zapadne obale.

Netanjahu: Vratićemo se... 

Tokom protekle dve godine u Izraelu su parlamentarni izbori održani četiri puta jer je nakon svakih izostao dogovor o formiranja koalicije koja će formirati vlast.

Treći izbori su rezultirali formiranjem vlade nacionalnog jedinstva, pošto je Netanjahu pristao da podeli vlast sa tadašnjim opozicionim liderom Benijem Gancom, ali je dogovor propao u decembru, što je dovelo do održavanja i četvrtih izbora.

Iako je "Likud" osvojio najviše poslaničkih mandata, Netanjahu ponovo nije mogao da pronađe partnere sa kojima bi formirao vladu, pa je zadatak prepušten Jairu Lapidu.

Benjamin Netanjahu, do sada najdugovečniji izraelski lider, obećao je tokom rasprave u Knesetu da će se vratiti na vlast.

Netanjahu je već bio premijer u dva navrata, jednom kraćem - od 1996. do 1999. godine, i jednom mnogo dužem - od 2009. pa do danas.

Bajden čestitao: Radujem se saradnji sa premijerom Benetom

Američki predsednik Džozef Bajden čestitao je na formiranju nove izraelske vlade istakao da će SAD ostati posvećene očuvanju izraelske bezbednosti i sarađivati sa novom vladom.

"Radujem se saradnji sa premijerom Benetom, kako bismo osnažili sve aspekte bliske i dugotrajne veze između naše dve nacije. Izrael nema boljeg prijatelja od Amerike. SAD ostaju nepokolebljive u podršci izraelskoj bezbenosti", izjavio je Bajden.

Predsednik SAD kaže da je njegova administracija potpuno posvećena saradnji sa novom vladom Izraela po pitanju pojačane bezbednosti i stabilnosti u celom regionu.

четвртак, 25. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару