Читај ми!

UN: Roboti-ubice su postali stvarnost

Vojni dronovi mogu sami da odlete na mesto sukoba, odaberu metu i eliminišu je bez učešća ljudi u celom procesu, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija o incidentu koji se u martu prošle godine dogodio u Libiji.

Ujedinjene nacije navode da je dron "STM Kargu-2" po prvi put upotrebljen u Libiji, te da su te letelice "pronašle i napale" pripadnike snaga lojalnih generalu Kalifi Haftaru.

"STM Kargu-2" naoružani dron proizvodi turska kompanija "STM" i može da deluje samostalno, a njime može da upravlja i operator. Proizvođač navodi da ova letelica može da "uči" i "u realnom vremenu procesira snimke potencijalnih meta".

U izveštaju UN se, međutim, ne navodi da li je u tom napadu bilo mrtvih. Ukoliko je među Haftarovim vojnicima bilo žrtava, to bi predstavljalo prvi slučaj u istoriji da je mašina sa veštačkom inteligencijom ubila čoveka.

"Ovo oružje je programirano da ubija bez kontakta sa operatorom", navode Ujedinjene nacije, ne navodeći, međutim, da li je u trenutku napada dronom upravljao čovek, ili je samostalno obavio zadatak.

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије