Читај ми!

Braća pogrešno osuđena za ubistvo još 1983. dobijaju 75 miliona dolara odštete

Porota Severne Karoline odlučila je da se braći koja su pogrešno osuđena za ubistvo 1983. godine dodeli odšteta od 75 miliona dolara.

Henri Mekolum i Leon Broun proveli su decenije u zatvoru pre nego što su ih dokazi dobijeni DNK analizom oslobodili od optužba za silovanje i ubistvo 11-godišnje devojčice.

Porota u Severnoj Karolini odlučila je da dvojici polubraće dodeli odštetu od 75 miliona dolara, nakon što su decenije proveli iza rešetaka.

Porota satavljena od osam članova odlučila je da Henri Mekolum i Leon Broun, obojica Afroamerikanci, treba da dobiju po 31 milion dolara odštete, po milion dolara za svaku godinu provedenu u zatvoru.

Porota im je takođe dodelila 13 miliona dolara kaznene odštete, prenosi Gardijan.

"Porota koja je čula sve dokaze - uključujući pogrešno potisnute dokaze - utvrdila je da su Henri i Leon bili nevini, utvrdila da im je naneta nepravda i učinila ono što zakon može a to je da se posle puno godina ispravi nepravda", rekao je njihov advokat Eliot Abrams.

Polubraća Henri i Leon su pušteni iz zatvora 2014. nakon što su ih DNK dokazi koji su ukazivali na osuđenog ubicu oslobodili.

Njihov advokat je rekao da su oni u vreme kada su saslušavani bili uplašeni tinejdžeri, blago ometeni u razvoju i da ih je policija prisiljavala na priznanje.

Mekolum je imao 19, a Broun 15 godina. Obojica su prvobitno osuđeni na smrt.

петак, 14. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије