Читај ми!

Nema mira na Bliskom istoku, izraelske snage i Hamas nastavili raketne udare

Sukob Palestinaca i izraelskih snaga nastavio se jutros razmenom vatre između vojske Izraela i Hamasa, uprkos najavi palestinske militantne organizacije da će odustati od daljih napada. Zemlje širom sveta apeluju na smanjivanje tenzija, dok Turska preti da će mobilisati ceo islamski svet protiv Izraela.

Izraelske snage su saopštile da su tokom noći izvele vazdušne udare u Pojasu Gaze, pošto su palestinski militanti nastavili da raketiraju izraelska naselja, u sukobu koji je eskalirao juče.

Militantna organizacija Hamas, koja je prethodno saopštila da je odustala od daljih napada pošto su se izraelske snage navodno povukle sa Hramovne gore, poručila je da je rano jutros lansirala rakete na južni izraelski grad Aškelon kao odgovor na napad Izraela na stambeni blok u blizini grada Gaze.

U jutrošnjoj izjavi čelnik Hamasa Ismail Hanije rekao je da će se raketni napadi nastaviti, sve dok Izrael ne zaustavi "akcije terorizma i nasilja" u Jerusalimu, kod džamije Al Aksa. 

Palestinski lekari tvrde da je najmanje dvadeset ljudi, uključujući decu, ubijeno u napadima, dok tamošnji Crveni polumesec navodi da je stotine Palestinaca povređeno u sukobima na Hramovnoj gori.

Izraelska vojska je saopštila da su 15 ubijenih bili militanti, a da je šest izraelskih civila ranjeno u jutrošnjim raketnim napadima palestinskih snaga.

Tokom popodneva, rakete, koje su ispaljene iz oblasti Gaze, pogodile su grad Aškelon i tom prilikom su poginule dve žene.

Zemlje širom sveta apeluju na smanjivanje tenzija na obe strane, među kojima SAD, Evropska unija i Velika Britanija.

"Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše gradjane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo", poručuje Benjamin Netanjahu, izraelski premijer.

Protest ispred izraelske ambasade u Turskoj 

Turska preti da će mobilisati ceo islamski svet protiv Izraela, koji najavljuje oštar odgovor.

Hiljade ljudi okupile su se sinoć ispred ambasade Izraela u Ankari i konzulata te zemlje u Istanbulu kako bi protestovale zbog izraelskih poteza protiv Palestinaca, uprkos merama karantina uvedenim radi suzbijanja korona virusa.

Nasilje je eskaliralo juče pošto su militantni Palestinci ispalili rakete u pravcu Jerusalima. Kao odgovor na to izraelska vojska izvela je vazdušne udare na ciljeve militanata u Pojasu Gaze.

Sukobi su prethodno, usred tenzija zbog deložacije Palestinaca iz svojih domova, počeli na Hramovnoj gori, kada je više stotina Palestinaca ranjeno u sukobima sa izraelskom policijom.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару