Читај ми!

Pokolj u Rio de Žaneiru, napad policije na "Crvenu komandu"

Brazilske organizacije za zaštitu ljudskih prava oštro su kritikovale policiju zbog ubistva 24 osobe u faveli Žakarezinjo, tvrdeći da nekoliko sati posle pucnjave nisu pronađeni dokazi o razmeni vatre, već samo tragovi ”brutalne policijske akcije”.

"Prošli smo kroz Žakarezinjo, ušli u pet ili šest kuća i videli slične stvari - razbijena vrata, rupe od metaka i smaknuća. Nije bilo tragova razmene vatre. Dečak je ubijen dok je sedeo u fotelji. Ovo je bilo okrutno smaknuće", rekao je za "Odio" Žoel Luiš Košta iz brazilske advokatske komore.

"Pokolj u Žakarezinju", kako su ovaj događaj krstili brazilski mediji, druga je najbrutalnija akcija policije u istoriji ove države. Prethodno, policijske kaznene jedinice su 2005. godine u Fluminenseu ubile 29 osoba.

Osim mase mrtvih, u pucnjavi su ranjena i tri slučajna prolaznika, dvojica putnika metroa i jedan stanovnik ove favele. Policija je, u jedinom zvaničnom obraćanju javnosti posle ovog događaja, izrazila žaljenje zbog ranjavanja ove tri osobe.

Osim 24 ubijena navodna kriminalca, u pucnjavi je stradao policajac, koji je ustreljen u glavu, piše "Oglobo". Još uvek nema preciznijih informacija pod kojim okolnostima su stradale ostale 24 osobe.

Žarezinjo važi za uporište organizacije poznate pod nazivom "Komandu Vermelju" ili "Crvena komanda", koju su tokom vladavine vojne diktature osnovali progonjeni levičari i drugi osuđenici.

Vremenom, ova organizacija je izgubila političku pozadinu i postala najobičnija banda koja se bavi švercom droge. Pre tri godina, ova organizacija je napala vojnu bazu u Boliviji odakle je ukradena ozbiljna količina naoružanja.

Još uvek nije sasvim jasno zbog čega je policija upala u ovu favelu, pošto je su ovakve akcije zabranjene odlukom ministra Edsona Fačina iz juna prošle godine, kojom je, zbog pandemije koronavirusa, stavljen moratorijum na ovakve operacije u favelama.

Brazilski mediji tvrde da je u prethodnom periodu smanjen broj ubistava i pucnjava u najvećem gradu Brazila.

Nedugo posle pucnjave u Žarezinju, dve osobe su ranjene u obračunu kriminalaca i vojne policije u drugom delu grada, ali za sada nema informacija da li su ta dva incidenta na bilo koji način povezana.

петак, 01. децембар 2023.
13° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке