Читај ми!

Prvi sastanak šefova diplomatija G7 "licem u lice" posle dve godine

Predstavnici najbogatijih zemalja sveta sastaće se ove nedelje prvi put posle dve godine "licem u lice". Sastanak G7 u Londonu započinje danas, a prisustvovaće mu šefovi diplomatija iz Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, SAD i Velike Britanije.

Predstavnici Evropske unije takođe će prisustvovati, kao i indijski ministar spoljnih poslova. Pozvane su i Australija, Indija, Japan, Južna Koreja i Južna Afrika.

Učesnici će biti redovno testiranje na kovid-19, sastanci će biti ograničenog kapaciteta a primenjivaće se i druge mere kako bi se sprečilo širenje virusa među onima koji prisustvuju sastancima.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab razgovaraće sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o povlačenju trupa iz Avganistana, trgovinskom sporazumu nakon Bregzita, iranskom nuklearnom programu i Kini.

Velika Britanija, koja predsedava rotirajućim predsedništvom G7, vidi ovu nedelju kao šansu za ponovno potvrđivanje zapadnog uticaja i rešavanje pitanja kao što su oporavak od koronavirusa, klimatske promene i odnosi sa Kinom i Rusijom.

Ministri zemalja G7 uložiće 10,9 milijardi funti u razvojne finansije tokom naredne dve godine kako bi pomogli ženama u zemljama u razvoju da pristupe radnim mestima i oporave se od uticaja koronavirusa.

Bruto domaći proizvod zemalja G7 iznosi oko 40 biliona dolara - nešto manje od polovine globalne ekonomije.

среда, 29. март 2023.
8° C

Коментари

PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века