Читај ми!

Kako Srbi u Kanadi proslavljaju Vaskrs u doba pandemije koronavirusa

Nešto manje od 200.000 Srba u Kanadi danas proslavljaju Vaskrs. Biljana Tucakov, novinarka koja živi i radi u Kanadi, navodi da se ove godine zbog situacije sa koronavirusom Vaskrs proslavlja u najužem krugu porodice.

Biljana Tucakov navodi za RTS da Srbi u Kanadi poštuju sve običaje, da su jaja obojili na Veliki petak, ali da će najradosniji hrišćanski praznik proslaviti u najužem krugu porodice zbog epidemioloških mera koje su na snazi.

"Mi ćemo ove godine kao i prošle Vaskrs proslaviti porodično u najužem krugu. U srpskim i pravoslavnim crkvama u Ontariju kao i celoj Kanadi bogusluženja su ista kao i u Srbiji, međutim velike su mere jer Federalna vlada je napravila mere da ne sme biti više od deset vernika istovremeno unutar crkve. Obavezno je nošenje maske i održavanje fizičke distanca od dva metra", objašnjava Tucakova.

Objašnjava da se vernici, kada su uobičajne, redovne okolnosti za praznike okupljaju u srpskim crkvama širom Kanade.

Epidemiološku situaciju u Kanadi ocenjuje kao zaista tešku, i dodaje da je do sada zabeleženo preko 1.200.000 zaraženih, a da je od posledica kovida 19 preminulo oko 240.000 ljudi.

Govoreći o vakcinama protiv kovida 19, navodi da Federalna vlada te zemlje nije obezbedila dovoljnu količinu vakcine.

"Mi nemamo vakcine i nismo te sreće da kao u Srbiji možemo da biramo kada i kojom ćemo se vakcinom vakcinisati. Ja sam naprimer prvu dozu Fajzerove vakcine primila u martu, a moja revakcinacija je tek za četiri meseca što govori u kakvom smo problemu što se tiče imunizacije", objašnjava Tucakova.

уторак, 18. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије