Читај ми!

Tadžikistan i Kirgistan dogovorili primirje

Tadžikistanski i kirgiski ministri spoljnih poslova Sirodžidin Muhridin i Ruslan Kazakbajev istakli su potrebu da se sukob na granici dve zemlje reši diplomatskim i političkim sredstvima, rekao je portparol tadžikistanskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Na inicijativu Kirgiske Republike, vođeni su pregovori između ministara spoljnih poslova dve države, a strane su naglasile potrebu da se ovaj sukob reši diplomatskim i političkim sredstvima", rekao je za Tas portparol Ministarstva.

Tadžikistanska strana naglasila je da poštuje prekid vatre, a Ministarstvo spoljnih poslova Kirgistana saopštilo je posle pregovora da su se strane dogovorile da u potpunosti poštuju primirje i sprovedu povlačenje snaga na njihove prethodne položaje, kao i da se uvedu zajedničke patrole u pograničnom regionu.

Istovremeno dogodio se susret dva premijera, kirgistanski šef vlade Ulukbek Maripov i njegov tadžikistanski kolega Kohir Rasulzoda imali su neplanirani sastanak danas, tokom kojeg su izrazili punu spremnost za brzo rešavanje sukoba pregovorima, saopštila je vlada Kirgistana.

U sredu je najmanje 14 ljudi ranjeno kada su kirgiske i tadžikistanske snage bezbednosti razmenile vatru preko granice.

Sukobi su izbili na granici između tadžikistanske severne pokrajine Sugd i južne provincije Batken u Kirgistanu zbog spora oko rezervoara za vodu i pumpe smeštene na reci Isfara, za koju obe zemlje tvrde da je njihova.

 

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије