Читај ми!

Doveli su Zelene do neslućene popularnosti, sada se lome koplja ko će biti kandidat za kancelara

Analena Berbok i Robert Habek su kao tandem doveli nemačke Zelene do neslućene snage. Ali, sada je vreme da se odluči ko bi od njih dvoje bio kancelar(ka) u slučaju izborne pobede.

Priča se da će to ipak biti Berbokova. "Mislim da nikome od nas ne pada teško da kaže onom drugom: ti si prava osoba", rekla je Analena Berbok o odnosu sa Robertom Habekom i tome ko će biti kandidat za kancelara.

Njih dvoje harmonično kao kopredsednici predvode stranku Zelenih već tri godine, i to do neslućene popularnosti koju im daju ankete.

Ipak, priznala je Berbokova nedavno u razgovoru za Špigel, za onog od njih dvoje ko ne bude kandidat biće to "mali ujed za srce".

U ponedeljak će neko morati da proguta ponos. Tada će Predsedništvo stranke izaći sa predlogom da li će Berbokova ili Habek u trku za kancelara.

Do sada su sve mogli zajedno, ali u Kancleramt posle izbora u septembru teoretski može samo jedno od njih.

Filozof i politikološkinja

Do sada su Zeleni u izborne trke išli sa tandemom, ali to sada sebi ne smeju da dopuste. Naime, postoje realne šanse da po prvi put predvode vladajuću koaliciju te da daju kancelara. Onda je red da birači unapred znaju ko će to biti.

Četiri ankete objavljene ove sedmice daju Zelenima 20-23 odsto podrške. Njihove "zelene" teme su u trendu, a uz to su birači siti i pandemije i mera i spore nabavke vakcina i korupcionaških skandala u redovima Demohrišćana.

Opcija kancelarke Merkel, u kojoj traje nadgornjavanje za kancelarskog kandidata, prema anketama može da računa sa 27-31 odsto.

Kockice bi mogle da se slože tako da Zeleni sa Socijaldemokratama (14-18 odsto) naprave koaliciju dodajući tu ili Liberale (9-11 odsto) ili Levicu (7-8 odsto).

Robert Habek (51) i Analena Berbok (40) od januara 2018. predvode Zelene. Delovalo je da isprva taj dvojac ima jasnog vođu, Habeka, koji je bio daleko poznatiji od mlađe koleginice. No to se tokom godina promenilo.

Prema Klausu Remeu, berlinskom dopisniku radija Dojčlandfunk, Habek i Berbokova su potpuno različiti karakteri koji se odlično dopunjuju, ali u programskom smislu između njih nema bitnih razlika.

Habek, diplomirani filozof, važi za komunikativnijeg i iskusnijeg – ne samo zbog godina, već i jer je bio pokrajinski ministar u Šlezvig-Holštajnu na severu Nemačke.

Berbokova, po obrazovanju politikološkinja, oduševila je sve u stranci staloženošću i vođenjem računa o detaljima.

"Tipujem da će ipak biti Analena Berbok", kaže Ulrih Šulte, novinar Tagescajtunga i autor knjige "Zelena moć". Navodno, tako se priča poslednjih dana po političkim kuloarima Berlina.

Ona omiljenija kod birača Zelenih, on kod ostalih

Detaljne ankete ovde su za Zelene prava glavolomka. Jedna koju je ove sedmice objavio Špigel pokazuje da više pristalica Zelenih smatra da je Berbokova bolja kandidatkinja (45 naspram 35 odsto).

Kad se pogledaju svi birači, u prednosti je Habek (32 naspram 25 odsto). Iako su birači drugih partija često neodlučni (ili nezainteresovani) za to ko će biti kandidat Zelenih, u oči pada da Habeka pogodnim smatra čak 36 odsto birača konzervativaca – dakle više nego birača Zelenih.

Komentator konzervativnog lista Velt smatra da će se Zeleni odlučiti za Analenu Berbok, jer im je takav izbor ugodniji – em se kandidatura jedne žene nekako očekuje od takve stranke, em je Berbok u samoj partiji omiljenija i bolje umrežena.

No, kako piše Velt, pitanje je da li je ona bolji izbor. Tako bi Zeleni, piše, propustili priliku da prerastu svoj imidž i milje u kojem obično skupljaju glasove.

Koga god da preporuči Predsedništvo stranke, to ne obavezuje stranačke delegate da na kongresu u junu glasaju baš za tu osobu.

Ali sva je prilika da tamo neće ni imati izbora, odnosno da će se kandidovati samo jedna osoba – ona koja u ponedeljak dobije podršku Predsedništva.

Jer, podele ili međusobna konkurencija su stvar koju Zeleni upadljivo pokušavaju da izbegnu u izbornoj godini.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару