Читај ми!

Amerika uvela nove sankcije Rusiji

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena donela je odluku o uvođenju novih sankcija Rusiji. Prema odluci, nove sankcije će se odnositi na finansijske institucije Rusije, tehnološke kompanije, ali i na 32 pojedinca.

Bajdenova administracija je navela da se nove američke sankcije Rusiji uvode zbog sajbernapada, operacija stranog uticaja i zbog drugih slučajeva, prenosi The Hill.

Između ostalog, sankcije zabranjuju američkim finansijskim institucijama da kupuju obveznice od Centralne banke Ruske Federacije, Nacionalnog fonda Ruske Federacije, kao i od ruskog ministarstva finansija nakon 14. juna. Zabranjeno im je i da pozajmljuju sredstva ovim institucijama.

Sankcijama je obuhvaćeno i šest tehnoloških kompanija iz Rusije, za koje američka administracija smatra da obezbeđuju podatke ruskim obaveštajnim službama. 

Osim toga, sankcionisana su i 32 pojedinca koja su, kako navode iz Bajdenove administracije, uključenja u pokušaj Rusije da utiče na predsedničke izbore u SAD 2020. godine.

Prošlog meseca je objavljen obaveštajni izveštaj u kojem se navodi da je Moskva želela da pomogne kampanju bivšeg predsednika Donalda Trampa i time našteti Bajdenovoj kampanji, prenosi The Hill

"Doneo sam odluku da određene štetne strane aktivnosti ruske vlade čine neobičnu i vanrednu pretnju nacionalnoj bezbednosti, spoljnoj politici i ekonomiji Sjedinjenih Država", naveo je američki predsednik Džozef Bajden u saopštenju.

Dodao je da pod štetnim aktivnostima, između ostalog, podrazumeva "napore za podrivanje održavanja slobodnih i poštenih demokratskih izbora i demokratskih institucija u Sjedinjenim Državama i kod njenih saveznika i partnera", ali i "zlonamerne sajber aktivnosti protiv SAD i njenih partnera".

 

уторак, 18. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије