Policijski čas u Mineapolisu nakon ubistva Afroamerikanca, Bajden poziva na istragu

U predgrađu Mineapolisa uveden je policijski čas zbog nereda koji su izbili u nedelju tokom protesta nakon što je policija ubila još jednog Afroamerikanca. Na ulicama i pripadnici Nacionalne garde. Predsednik SAD Džozef Bajden poziva na istragu.

Dvadesetogodišnji Afroamerikanac Donti Rajt ubijen je u nedelju nakon što ga je policija zaustavila tokom rutinske provere vozila.

Tokom provere je ustanovljeno da je za njim raspisana poternica. Kada ga je policajka izvela iz auta, pokušavajući da mu stavi lisice, Rajt je počeo da se opire, saopšteno je na konferenciji za medije.

Na snimcima sa kamere koju je na sebi nosila policajka, a koji su prikazani na konferenciji, čuje se da je Rajt upozoren. Na njega je pucano pošto se odupreo policiji i ušao u automobil sa namerom da pobegne.

Posle nekoliko metara, Rajt je, sa smrtonosnom ranom od pucnja, automobilom udario u drvo i preminuo.

Šef policije je saopštio da je policajka nameravala da aktivira pištolj za omamljivanje kada je "slučajno" upucala Rajta.

Zbog ovog ubistva, na ulice su ponovo izašli građani Mineapolisa, grada u kom je prošle godine ubijen takođe Afroamerikanac Džordž Flojd, tokom brutalne policijske intervencije.

Tokom protesta zbog ubistva Dontija Rajta izbio sukob između demonstranata i policije, koja je upotrebila suzavac kako bi rasturila protest.

Povodom ubistva Dontija Rajta oglasio se i predsednik SAD Džozef Bajden, navodeći da se dogodila "zaista tragična stvar" i pozvao na istragu o incidentu.

"Pitanje je: da li je to bila nesreća? Da li je to bilo namerno? To ostaje da se utvrdi potpunom istragom", rekao je Bajden.

Pozvao je i na mir i uzdržanost, istakavši da razume "bes, bol i traumu" u zajednici Afroamerikanaca. 

U Mineapolisu je trenutno u toku suđenje policajcu Dereku Šovinu, koji je optužen za ubistvo Flojda. Zbog tog suđenja u gradu su već danima povišene tenzije, i na ulice su raspoređeni i pripadnici Nacionalne garde.

уторак, 18. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије