Читај ми!

Tviter i Fejsbuk zaključali Trampove naloge

Američki predsednik ne može direktno da se obraća pratiocima jer je menadžment društvenih mreža procenio da je svojim objavama podsticao nasilje u Vašingtonu.

Tviter nalog još uvek aktuelnog predsednika SAD sa 88 miliona pratilaca zaključan je na 12 sati zbog nekoliko objava koje su ocenjene kao neprimerene i podsticanje na nasilje, uz upozorenje da bi zabrana mogla biti i trajna ukoliko Tramp ne izbriše sporne tvitove.

Trampov nalog na Fejsbuku sa 35 miliona pratilaca zaključan je na 24 sata, a i Instagram je najavio sličnu odluku.

Ove odluke donete su posle brojnih kritika javnosti da američki predsednik zloupotrebljava društvene medije za širenje dezinformacija i pozivanje pristalica da spreče legalnu proceduru transfera vlasti u SAD posle izbora.

Tviter i Fejsbuk dugo su se opirali sličnim pozivima da se Trampu onemogući direktno i nefiltrirano obraćanje pratiocima argumentujući to pravom javnosti da se informiše.

Taj stav delimično su revidirali početkom izborne 2020. godine kada su uveli filtraciju objava što je značilo da su neki Trampovi tvitovi i postovi označeni kao netačni uz link prema medijskom sadržaju koji to potvrđuje, a neki su blokirani.

Slično je postupio i Jutjub gde su blokirani video snimci koje su snimali demonstranti koji su upali u zgradu na Kapitol hilu.

Uprkos ovim odlukama kritičari krive društvene medije za situaciju u kojoj su se SAD našle tvrdeći da su Tramp i njegove pristalice iskoristile veliku moć mreža za pozive na pobunu i nepriznavanje izbornih rezultata.

Donald Tramp se tokom protesta više puta obratio građanima preko Tvitera pozivajući ih da se povuku iz zgrade Kongresa i Senata i poštuju organe reda, ali i tvrdeći da su izbori pokradeni.

Bez pristupa svojim nalozima na društvenim medijima on više nema mogućnost za direktno obraćanje Amerikancima dok ga u zvaničnim medijima unisono osuđuju. 

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу