Читај ми!

Velika Britanija i EU postigle trgovinski sporazum, Bregzit nastupa 1. januara

Posle maratonskih pregovora, u poslednji čas, Velika Britanija i Evropska unija postigle su sporazum o trgovini.

Velika Britanija zvanično izlazi iz EU 31. decembra ove godine, tako da je sporazum sa Briselom praktično postignut u poslednji čas.

Iz kabineta premijera Borisa Džonsona saopšteno je da je sve ono što je javnosti obećano tokom referenduma 2016. i na opštim izborima prošle godine ispunjeno ovim sporazumom.

"Preuzeli smo kontrolu nad našim novcem, granicama, zakonima, trgovini i ribolovačkim vodama", navedeno je u saopštenju uz isticanje da je dogovor "fantastična vest" za porodice i kompanije u svakom delu Ujedinjenog Kraljevstva.

Navodi se da je dogovor najveći trgovinski sporazum, sa nultom carinom i nultom kvotom, koji je potpisala svaka strana, a koji vredi 668 milijardi funti u 2019.

Dogovor takođe garantuje, navodi se u saopštenju, da zemlja više nije vezana za pravila EU, ne postoji nadležnost Evropskog suda pravde, kao i da su dogovorene sve "crvene linije" koje podrazumevaju vraćanje suvereniteta.

"To znači da ćemo imati punu političku i ekonomsku nezavisnost 1. januara 2021", ističe se u saopštenju Džonsonovog kabineta. 

Postignuti sporazum osigurao je petoipogodišnji period "pune predvidljivosti" za evropski ribolov, što je bila značajna tačka sporenja dve strane.

Glavni pregovarač Velike Britanije za Bregzit Dejvid Frost izjavio je da će Britanija ponovo biti potpuno nezavisna zemlja od 1. januara.

"Naša budućnost i naš prosperitet su u našim rukama. Uveren sam da ćemo napredovati i uspeti", napisao je na svom Tviter nalogu.

Naredni korak je da Parlament u Britaniji usvoji sporazum od 2.000 strana. 

Fon der Lajen: Vreme da se okrene list 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen navela je da je EU dobro pripremljena za Bregzit, ističući da se zajedno postiže više nego odvojeno.

Rekla je da je vreme da se "okrene list", te dodala da Britanija postaje "treća zemlja" sa kojom će se sarađivati u svim oblastima od zajedničkog interesa kao što su klimatske promene, bezbednost, transport. 

Šefica Komisije navela je da Britanija i EU ostaju rame uz rame u postizanju zajedničnih ciljeva. 

Fon der Lajenova je dodela da danas oseća satisfakciju i veliko olakšanje, navodeći da Bregzit ostavlja "slatko-gorak" ukus.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel navodi da će sada Evropski parlament i Evropski savet analizirati sporazum, pre nego što daju zeleno svetlo.

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je postizanje sporazuma olakšanje pošto je došao samo nedelju dana pre krajnjeg roka.

"Sat više ne otkucava. Danas je dan olakšanja. Ali okaljan nekom tugom, dok upoređujemo ono što je bilo pre sa onim što nas čeka", istakao je Barnije.

U Briselu navode da je kroz novi evropski budžet obezbeđeno pet milijardi evra za pomoć evropskim komapnijama i svima koji će biti pogođeni konačnim razdvajanjem od Velike Britanije 31. decembra 2020. godine. 

Mediji u Britaniji navode da je sporazum istorijska stvar za celo Ujedinjeno Kraljevstvo, državu koja je prva i jedina odlučila da napusti evropski blok. 

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије