Читај ми!

Danas presuda zbog napada na "Šarli ebdo", na naslovnoj strani karikatura Boga u marici

Francuski satirični časopis "Šarli ebdo" objavio je karikaturu Boga prikazujući ga u policijskoj "marici" kojom ga sprovode u zatvor i to na naslovnoj strani današnjeg broja, kada se očekuje presuda osumnjičenima za logističku podršku u napadima na uredništvo tog lista 2015. godine.

Autor karikature na naslovnoj strani je Fransoa Buk koga je časopis zajedno sa piscem Janikom Enelom zadužio da prati suđenje koje je počelo pre više od tri meseca, prenose francuski mediji.

Na "marici" kojom se na karikaturi Bog srovodi do zatvora piše "Bog ponovo stavljen na svoje mesto".

Presudom za 14 osoba optuženih za logističku podršku u napadu "konačno će se zatvoriti krug nasilja koje je počelo (...) u prostorijama Šarli ebdoa", piše u uvodniku Ris, glavni urednik satiričnog nedeljnika, koji se 2015. na meti džihadista našao zbog karikatura proroka Muhameda.

"Krug će se zatvoriti barem što se tiče kazne, jer, gledano ljudski, posledice nikada neće nestati, što su pokazali i iskazi žrtava tokom suđenja", dodao je Ris.

Dvojica naoružanih napadača su 7. januara 2015. u prepodnevnim satima uletela u prostorije "Šarli ebdoa" u Parizu i usmrtila 12 ljudi, a ranila 11.

Potraga za dvojicom osumnjičenih potrajala je još tri dana, sve dok posle višečasovne opsade štamparije u predgrađu Pariza nisu likvidirana braća Šerif i Said Kuaši.

 

четвртак, 20. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије