Читај ми!

Rusko tužilaštvo traži da sasluša Navaljnog u Nemačkoj

Rusko Državno tužilaštvo želi da sasluša opozicionara Alekseja Navaljnog u Nemačkoj, gde se nalazi u bolnici, i sazna detalje njegovog putovanja u Novosibirsk i Tomsk pre nego što je navodno otrovan.

Tužilaštvo je, zajedno sa saobraćajnom policijom, uputilo odgovarajući zahtev nemačkom Ministarstvu pravde, javlja RT.

Istražitelji nameravaju da provere verziju da je Navaljni otrovan, koju zastupaju njegove pristalice, i da direktno saznaju kako se on oseća, prenosi Sputnjik.

Zaposlene u Tužilaštvu zanima ko je isplanirao službeno putovanje Navaljnog i ko mu je bio pratnja od trenutka poletanja iz Moskve do hospitalizacije u Omsku.

Rusko Tužilaštvo interesuje i zbog čega je opozicionar menjao hotelske sobe dok je boravio u Tomsku.

Pored toga, od nemačkih eksperata traženi su rezultati svih analiza i toksikološkog istraživanja.

Planirano je da Navaljni bude saslušan u Nemačkoj, a ministarstvo pravde te zemlje primilo je dokument i trenutno ga proučava.

Navaljnom je proslog meseca pozlilo u Sibiru, nakon čega je smešten u bolnicu u Omsku, a potom u stanju indukovane kome prebačen na lečenje u Nemačkoj.

Berlin tvrdi da rezultati tri laboratorije pokazuju da je otrovan nervnim agensom nivočokom, što Moskva negira. 

Odeću Navaljnog zaplenili istražitelji

Ranije danas zdravstvene vlasti Omska saopštile su da su odeću Navaljnog, u kojoj je 20. avgusta hospitalizovan u bolnici u tom ruskom gradu, zaplenili istražitelji. 

Istražitelji su zaplenili odeću Navaljnog tokom predistražne inspekcije i mi nismo upoznati sa njenom sudbinom, saopštila je pres-služba Zdravstvenog odeljenja, preneo je Tac.

"Ovo je stvar organa za sprovođenja zakona i istrage, a ne Ministarstva zdravlja ili administracije bolnice", navodi se u saopštenju.

Navaljni je zatražio od ruskih vlasti da predaju odeću u kojoj je bio kada je prošlog meseca pao u komu i optužio Moskvu za uskraćivanje važnog dokaza u njegovom slučaju.

Rekao je da mu je oduzeta odeća pre nego što je prebačen u Nemačku na lečenje iz Sibira nakon što mu je pozlilo na domaćem letu, preneo je Rojters.

"Pre nego što su dozvolili da me odvedu u Nemačku, oni su skinuli svu odeću sa mene i poslali me potpuno nagog", napisao je Navaljni na svom vebsajtu.

"S obzirom da je 'novičok' pronađen na mom telu i da je veoma verovatna infekcija kontaktom, moja odeća je vrlo važan dokaz", smatra Navaljni.

Ruske vlasti saopštile su da joj je potreban veći broj dokaza da bi pokrenula formalnu krivičnu istragu o slučaju Navaljni.

Umesto istrage, pokrenute su predistražne radnje koje traju 30 dana, a koje, prema tvrdnjama Navaljnog, služe da se sakriju važni dokazi.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво