Vatikan znao za gole selfije biskupa bliskog papi?

Bivši generalni vikar Huan Hoze Mansano u intervjuu za AP tvrdi da je Vatikan 2015. i 2017. godini dobio informaciju da je argentinski biskup Gustavo Sančeta, blizak papi Franji, pravio obnažene selfije, praktikovao "opsceno" ponašanje i da je optužen za nedolično ponašanje prema polaznicima pripremne škole za bogoslove.

Huan Hoze Mansano je, kako navodi AP, podrio tvrdnje Vatikana da su se optužbe za seksualno zlostavljanje protiv Gustava Sančete pojavile pre samo nekoliko meseci.

Mansano je rekao da je papa Franja prihvatio ostavku Sančete u avgustu 2017. godine, nakon što su se sveštenici u biskupiji Oran žalili na njegovu autoritarnu vladavinu, i nakon što su bivši vikar, rektor škole i drugi biskupi dostavili Vatikanu izveštaje u kojima se ukazuje na navodne zloupotrebe vlasti, neprimerno ponašanje i seksualno uznemiravanje odraslih polaznika pripremne škole za bogoslove.

Masano, bivši generalni vikar Orana u vreme biskupa Sančete, rekao je da je on bio jedan od zvaničnika biskupije, koji su digli uzbunu 2015. godine i poslali Vatikanu "selfije" u digitalnom formatu.

Mansano je za Asošijeted pres rekao je da je on bio i jedan od troje aktuelnih i bivših zvaničnika biskupije, koji su se i maju i junu 2017. godine po drugi put žalili ambasadi Vatikana u Buenos Ajresu "kada je situacija bila mnogo ozbiljnija, ne samo jer se postavljalo pitanje seksualnog zlostavljanja, već zato što je biskupija sve više srljala u ambis".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво