Upozorenje američkim glasačima: Rusija pokušava da se umeša

Nekoliko američkih institucija objavilo je zajedničko upozorenje glasačima, koji danas izlaze na izbore, da budu oprezni jer se nastavljaju pokušaji mešanja stranih faktora, posebno Rusije, objavljeno je na sajtu FBI-ja. Fejsbuk je blokirao 115 računa zbog sumnje da se "koordiniranim neautentičnim ponašanjem" dovode u vezu sa stranim grupama koje pokušavaju da se mešaju u američke kongresne međuizbore, prenosi AP.

"Strani faktori, Rusija naročito, nastavljaju sa pokušajem uticanja na javno mnjenje i percepciju glasača", navedeno je u saopštenju američkog Odeljenja za unutrašnju bezbednost, ministarstva pravde, Kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe i Federalnog istražnog biroa.

"Oni to mogu širenjem lažnih informacija o političkim procesima i kandidatima, lažima o njihovim sopstvenim aktivnostima mešanja, širenjem propagande na društvenim mrežama ili drugim taktikama", navedeno je u saopštenju.

Američke agencije bore se sa pokušajima mešanja, a cilj borbe je da se obezbedi da se svaki glas prebroji i da se prebroji ispravno, piše u zajedničkom saopštenju uz isticanje da u ovom trenutku "nema pokazatelja da postoje pokušaji kojima se želi sprečiti ili omesti glasanje ili izmeniti ishod glasanja".

SAD neće tolerisati strano uplitanje u naše izbore koje dolazi iz Rusije, Kine, Irana ili drugih zemalja, zaključuje se u saopštenju.

Amerikanci danas glasaju za 435 mesta u Predstavničkom domu, za 35 od ukupno 100 mesta u Senatu i za desetine državnih guvernera.

Fejsbuk blokirao 115 računa

Fejsbuk je danas blokirao 115 računa zbog sumnje da se "koordiniranim neautentičnim ponašanjem" dovode u vezu sa stranim grupama koje pokušavaju da se mešaju u američke kongresne međuizbore, javlja AP.

Zatvoreno je 30 naloga na Fejsbuku i 85 naloga na društvenoj mreži Instagram, koji se detaljnije istražuju, objavljeno je danas.

Kompanija je preduzela mere nakon pritiska iz američkog pravosuđa, kada je primećena onlajn aktivnost za koju se "veruje da je povezana sa stranim subjektima", navodi AP prenoseći izvode iz bloga zvaničnika Fejsbuka zaduženih za sajber sigurnost.

Tehnološke kompanije u Sjedinjenim Državama pokušavaju da pojačaju sigurnost i napore u borbi protiv kampanje dezinformacija, uključujući i ruske grupe koje pokušavaju da podele glasače i diskredituju demokratiju, navodi AP.

Kako se ističe, "čišćenje" Fejsbuka je deo kontramera za sprečavanje zloupotreba, nalik onima koje su ruske grupe koristile pre dve godine, kako bi uticale na javno mnjenje uoči američkih predsedničkih izbora 2016. godine.

U oktobru je kompanija uklonila 82 stranice, računa i grupe vezane za Iran, čiji je cilj bio podsticanje društvenih sukoba u Sjedinjenim Državama, dok je Fejsbuk u Velikoj Britaniji u avgustu uklonio 652 stranice, grupe i računa vezanih za Rusiju i Iran.

Skoro sve stranice na Fejsbuku, povezane sa poslednjim blokiranim nalozima, jesu na francuskom ili ruskom jeziku, a računi na Instagramu uglavnom su bili na engleskom i fokusirani su na poznate ličnosti i političke debate.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво