Zaharova: SAD šire lažne vesti, klasika informacionih ratova

Vesti o tome da su diplomate iz konzulata u San Francisku tražile politički azil su lažne, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Navodi da su saradnici FBI počeli da pretražuju predstavništva Rusije.

Marija Zaharova je ocenila da je širenje "lažnih vesti" o tome da su diplomate iz zatvorenog ruskog konzulata u San Francisku tražile politički azil "još jedan potez u ratu informacijama".

"Kako bi odvratili pažnju naroda od bezakonja koje vrše američke specijalne službe nad ruskim diplomatama i diplomatskom imovinom, šire se lažne vesti o tome da su diplomate iz konzulata u San Francisku tražile politički azil. To je klasičan potez onih koji vode informacioni rat", napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku, prenosi Tas.

Najavila je da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova objaviti fotografije i video-snimke u vezi sa tom "proslavom demokratije" na svojim nalozima na društvenim medijima, što se u međuvremenu i dogodilo.

Sputnjik dodaje da je Zaharova navela da su u SAD saradnici FBI počeli da pretražuju predstavništva Rusije u inostranstvu.

Portparol ambasade Rusije u SAD Nikolaj Lariohin izjavio je prethodno da su američki zvaničnici rekli ruskim diplomatama da planiraju da načine video-snimak u zgradi ruske trgovinske misije nakon što je američka strana defakto preuzela kontrolu nad njom.

"Naše osoblje je napustilo teritoriju trgovinske misije. Zvaničnici SAD su i dalje tamo. Nemamo pojma šta rade tamo. Rečeno je da će tamo načiniti video- snimak", rekao je Lariohin.

On je dodao da su dvojica ruskih diplomata bili prisutni tokom inspekcije trgovinske misije, ali im je u jednom trenutku naređeno da odu.

"Oni su bili prisutni tokom inspekcije, dvojica zvaničnika ambasade. U jednom trenutku rečeno im je da napuste teritoriju misije", rekao je Lariohin.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da situacija oko trgovinske misije Rusije u Vašingtonu, u koju su ušli predstavnici američkih vlasti, ukinuvši prethodno diplomatski imunitet te zgrade, označava najočiglednije kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.

Tas navodi da je visoko pozicionirani ruski poslanik naglasio da je protestna nota koju je uputilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova ignorisana i da je ruska imovina došla pod kontrolu SAD.

"Ovo su otvoreno neprijateljski akti koji su u potpunosti protivni međunarodnom pravu", naveo je Slucki.

On je dodao da Moskva zadržava pravo na korake odmazde zasnovane na principu reciprociteta. "Jasno je da SAD provociraju dalju eskalaciju u našim diplomatski odnosima", kazao je Slucki.

Vlasti SAD preuzele su u subotu uveče kontrolu nad zgradom ruske trgovinske misije u Vašingtonu, javlja dopisnik agencije Tas i dodaje da su američki stražari postali u zgradu.

Šef ruske trgovinske misije u prestonici SAD Aleksandar Stadnik potvrdio je ovoj agenciji da je, prema rečima američkih vlasti, zgradi misije ukinut diplomatski imunitet.

Tas je ranije javio da se Amerikanci pripremaju da izvrše pretres ruske trgovinske misije u Vašingtonu i da je savetniku američke ambasade u Moskvi Entoniju Godfriju u vezi s tim uručena protestna nota.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je planirani pretres ruskih diplomatskih objekata u SAD nečuvena, agresivna akcija koju američke obaveštajne agencije mogu da iskoriste za organizovanje provokacije pomoću podmetnutih predmeta.

Ministarstvo dodaje da Moskva zadržava pravo na uzvratne mere na osnovu reciprociteta, prenosi Sputnjik.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova izjavilo da specijalne službe SAD nameravaju da 2. septembra izvrše pretres ruskog konzulata u San Francisku, koji je takođe zatvoren na zahtev američkih vlasti, kao i stanove ruskih diplomatskih predstavnika.

Stejt department je odbio da komentariše ove informacije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво