Belu kuću napušta i glavni Trampov savetnik

Glavni strateg američkog predsednika Stiv Benon napušta svoju poziciju, saopštila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

"Šef kabineta Bele kuće Džon Keli i Stiv Benon su se dogovorili da će danas biti poslednji Stivov dan u Beloj kući. Zahvalni smo mu na njegovom angažmanu i želimo mu sve najbolje", izjavila je Sandersova, a prenosi agencija Rojters.

Izvor upoznat sa tom odlukom je rekao da je Benonu data prilika da ode pod sopstvenim uslovima.

List Njujork tajms je ranije javio, pozivajući se na jednu osobu blisku Benonu, da je on 7. avgusta dostavio svoju odluku o ostavci i da je to trebalo da bude obelodanjeno ove nedelje, ali je odloženo zbog nasilnih protesta u Šarlotsvilu proteklog vikenda.

Benon je, kako navodi Rojters, ugrozio svoj položaj davanjem intervjua liberalnom političkom magazinu Amerikan prospekt, u kom je delovalo kao da dovodi u pitanje stav Trampa povodom Severne Koreje. 

Britanska agencija prenosi da je predsednik SAD Donald Tramp doneo odluku o smeni Benona.

Benon se u poslednje vreme često sukobljavao sa drugim višim savetnicima u Beloj kući i sa članovima Trampove porodice, navodi Njujork tajms, prenosi Beta.

Ipak, otpuštanje desničarskog nacionaliste Benona bi moglo da prouzrokuje da se predsednik nađe pod udarom kritika konzervativnih medija koji su ga do sada podržavali.

Neredi u Šarlotsvilu i Trampova reakcija na njih, kada je rekao da su "obe strane" krive za nasilje, podstakli su zahteve da predsednik otpusti takozvane nacionaliste iz svog okruženja, čiji je Benon lider.

Tramp u utorak nije garantovao da će Benon ostati na funkciji, ali ga je branio kao čoveka koji "nije rasista" i koji mu je "prijatelj".

Benon je u sukobu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Herbertom Mekmasterom, novim šefom Trampovog kabineta Džonom Kelijem, kao i sa predsednikovim savetnikom i zetom Džeredom Kušnerom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво