Tramp menja stav prema NATO-u i Kini

Opasnost od terorizma ukazala je na značaj NATO-a, rekao je američki predsednik Donald Tramp tokom sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i dodao da Alijansa više nije zastarela. Promena i stava prema Kini – neće je označiti kao "manipulatora valutom" iako je u predizbornoj kampanji u više navrata obećao da će to uraditi prvog dana ulaska u Belu kuću.

Donald Tramp je promenio stav prema NATO-u i Kini – Alijansu više ne smatra "zastarelom" organizacijom, a za Kinu kaže da je neće označiti kao "manipulatora valutom", iako je suprotno najavljivao tokom predizborne kampanje.

"Imao sam produktivan razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a o tome šta NATO još može da učini u borbi protiv terorizma. Žalio sam se na to odavno i oni su uneli promene, i sada se bore protiv terorizma", rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom.

AFP je juče preneo da je Tramp ponovio da evropske članice Alijanse moraju da "plate ono što duguju".

"Ukoliko druge zemlje plate svoj udeo umesto što se oslanjaju na SAD da napravi razliku, svi ćemo biti mnogo bezbedniji", smatra američki predsednik.

Tramp, koji je tokom predizborne kampanje govorio o prevaziđenosti Alijanse, sada je rekao da NATO "više nije prevaziđen".

Bi-Bi-Si primećuje da Tramp nije promenio stav samo prema Alijansi.

U intervjuu za Volstrit džornal, američki predsednik je rekao da neće označiti Kinu kao "manipulatora valutom", iako je u predizbornoj kampanji u više navrata obećao da će to uraditi prvog dana ulaska u Belu kuću.

Tramp je juče rekao da ga sa kineskim predsednikom Si Đinpingom povezuje "dobra hemija", dodavši da veruje da je Peking spreman da sarađuje sa Vašingtonom po pitanju Severne Koreje.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво