Kuba u tišini žali za Fidelom

Neposredno pre ponoći, kad je u petak uveče po lokalnom vremenu saopštena vest o smrti oca Kubanske revolucije Fidela Kastra, sve proslave i ulična muzika su stale na Kubi koja oplakuje svog "oca" Fidela, javila je agencija Frans pres.

"Sa dubokom tugom želim da obavestim narod i prijatelje iz celog sveta da je večeras (petak uveče) u 22.29 preminuo vrhovni komandant Kubanske revolucije" izjavio je na televiziji Fidelov brat i predsednik Kube Raul Kastro.

"Sve aktivnosti i javni nastupi su otkazani", navela je policija.

Službenica hotela "Prezidente" u Havani Jaimara Gomes izjavila je da su bili svi zapanjeni vešću. "To je za nas veoma tužan trenutak", rekla je.

Za razliku od mnogih ranijih lažnih uzbuna o Kastrovoj smrti, ovog puta je zaista preminuo čovek koga je većina Kubanaca poznavala kao lidera i koji je, prema kubanskim izvorima, preživeo više od 600 pokušaja atentata.

Od 11,2 miliona stanovnika Kuba, procenjuje se da je oko 70 odsto njih rođeno za vreme vladavine Fidela Kastra koji je bio, kako se navodi, nemilosrdan prema opoziciji, ali je i pored toga većina stanovništva ostala njemu verna.

"Izgubiti Fidela je kao kad se izgubi otac i vodič", rekao je pekar Migel Rodriges koji je čuo vest na radiju.

"Fidel je bio najveći", kaže kubanska starica Aurora Mendes u jednoj kafeteriji u Havani.

Dok u Majamiju slave Kubanci u egzilu, Havana, obično bučan grad gde je muzika opšte pristuna, jednostavno se ućutala.

Ulice u Havani su danas mirne i prazne dok je policija zabranila pristup Trgu Revolucije do 4. decembra kada će biti položen Kastrov pepeo u Santijagu de Kubi.

Bivši kubanski predsednik, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu i pet decenija prkosio naporima SAD da ga svrgnu, preminuo je u petak uveče u 91. godini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво