Kanada, slike apokalipse

Vatrena stihija koja već danima bukti u kanadskoj provinciji Alberta uništila je stotine hektara zemljišta, a više od 90.000 ljudi bilo je prinuđeno da se evakuiše iz svojih domova.

U gašenju požara učestvuje više od 1.100 vatrogasaca, angažovano je 145 helikoptera, 22 aviona za gašenje požara i druga oprema, saopštile su provincijske vlasti, koje su u Alberti u četvrtak proglasile vanredno stanje.

Evakuacija je nastavljena i danas auto-putu m63, koji je jedini proglašen bezbednim na jugu provincije. 

Požar koji je još uvek van kontrole, uništio je čitave kvartove Fort Makmarija, koji leži na naftnim nalazištima.

Tri dana nakon što su stanovnici grada zbog požara bili primorani da ga napuste, vatrogasci se i dalje bore sa vatrenom stihijom, pokušavajući da spasu privatne kuće i druge građevine.

Nekoliko kvartova je već uništeno, a zbog vetrova koji su pogoršali vatrenu stihiju požar se proširio na još hiljade kuća u ovom gradu na severoistoku Alberte, u središtu regiona naftnog peska.

Borba vatrogasaca sa stihijom teža je i zbog toga što su temperature visoke, a vazduh veoma suv.

Vlasti upozoravaju da je još 19.000 objekata ugroženo, dok analitičari i industrijski izvori navode da bi troškovi osiguravajućih kuća mogli da premaše 1,6 milijardi američkih dolara.

Požar je izazvao jednu od najvećih evakuacija u Severnoj Americi u novijoj istoriji. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво