Japan spreman da odgovori na severnokorejske rakete?

Japan je naložio svojoj vojsci da bude spremna da uništi bilo koju raketu koju ispali Severna Koreja, a koja bi pretila zemlji, javili su lokalni mediji, u trenutku kada raste zabrinutost da se Pjongjang priprema za lansiranje dugometne rakete.

Naredbu da se uništi bilo koja raketa koju ispali Severna Koreja izdao je japanski ministar odbrane Gen Nakatani, tvrde japanski dnevnik Nikej dejli i agencija Kjodo njuz, nakon što su medijski navodi o sumnjivim aktivnostima u glavnom satelitskom kompleksu Pjongjanga podstakli spekulacije da bi Severna Koreja mogla da lansira raketu već iduće nedelje.

Portparolka japanskog Ministarstva odbrane odbila je da potvrdi te navode za AFP, i rekala da bi to samo otkrilo strategiju Ministarstva.

"Ali preduzimamo sve moguće mere kako bismo odgovorili na lansiranje rakete, sakupljajući informacije i koordinišući sa relevantnim zemljama", dodala je portparolka.

Severnoj Koreji rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju da koristi balističku raketnu tehnologiju pa bi bilo kakvo lansiranje dodatno pojačalo tenzije u međunarodnoj zajednici, samo nekoliko nedelja nakon što je Pjongjang izveo svoju četvrtu nuklearnu probu.

Dva američka vojna zvaničnika potvrdila su francuskoj agenciji da se neke aktivnosti odvijaju u satelitskom kompleksu Sohae u Severnoj Koreji, koji je Pjongjang unapredio od 2013. radi lansiranja većih raketa dugog dometa.

Japanski ministar spoljnih poslova Fumio Kišida razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o mogućem lansiranju.

"Ne možemo da poreknemo mogućnost da će Severna Koraja preduzeti dalje provokvativne akcije", rekao je Kišida novinarima i dodao da je sa Kerijem razmenio informacije o tome kako dalje sarađivati po tom pitanju.

Savet bezbednosti UN razmatra kako da odgovori na nuklearnu eksploziju koju je Pjongjang izveo 6. januara, dok se SAD zalažu za oštrije sankcije dok se Kina, jedini saveznik Severne Koreje, tome protivi, navodi AP.

U međuvremenu, Severna Koreja šalje svoje visoke diplomate u Moskvu, a možda i u Peking, navodi AFP i podseća da su Kina i Rusija, koje obe imaju pravo veta u SB UN, pomogle da se ublaži međunarodna reakcija na provokacije Pjongjanga u prošlosti.

Zvanična agencija Severne Koreje KCNA javila je da je delegacija na čelu sa zamenikom šefa diplomatije Pak Mjong-Gukom krenula za Rusiju.

U međuvremenu, južnokorejska agencija Jonhap navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je visoki zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova Severen Koreje viđen kako stiže na međunarodni aerodrom u Pekingu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво