Fridman: Naredne dve godine kritične za Rusiju

Za Rusiju će naredne dve godine biti kritične, jer pad cene sirove nafte prazni ionako prenapregnut ruski državni budžet, te bi zbog takvih ekonomskih prilika zemlja mogla da doživi krah kakav se dogodio i Sovjetskom Savezu 1991, ocenjuje američki geopolitički ekspert Džordž Fridman.

Džordž Fridman je za portal Moldin ekonomiks rekao da svoju prognozu temelji na nedavnoj odluci Moskve da obustavi strane pozajmice koje su, kako navodi, jedno od glavnih sredstava ruskog predsednika Vladimira Putina da širom sveta održi privid ruske moći.

"To bi Rusiju moglo da košta uticaja. Što je još gore, njeni bivši klijenti bi mogli da se okrenu Sjedinjenim Američkim Državama za pomoć", kaže Fridman, koji je i osnivač obaveštajne korporacije Stratfor.

Taj se potez, smatra on, ne može sakriti od ruske javnosti, među kojom se Putin svojski trudi da zadrži nacionalni duh tako što, na primer, interveniše u sirijskom sukobu.

"Činjenica da Putin dopušta da javnost vidi ovu slabost nagoveštava, zapravo, u koliko je lošem stanju budžet", primećuje Fridman.

On je uveren da će Rusija biti sve agresivnija u naredne dve godine pošto, kako kaže, Putin pokušava da skrene pažnju sa domaće ekonomije.

U tome ruski predsednik na kraju neće uspeti, ali je za sada "opasniji nego ikada", ocenjuje Fridman.

Pitajući se kako bi Rusija izgledala bez Putina, američki ekspert kaže da se ne bi mnogo promenila pošto, kako navodi, Putin ne vodi vladu sam.

Putin je, prema njegovim rečima, samo "vidljivo lice" bezbednosne službe FSB koja, u stvari, vlada Rusijom.

"U slučaju da se Putinu nešto desi, neko drugi iz FSB-a će preuzeti kontrolu. Ko god da je na vlasti, Rusija će ostati glavna geopolitička briga i potencijalno žarište", zaključuje Fridman.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво