Abdeslam tražio od prijatelja da mu pomognu, krije se u Briselu?

Odbegli pripadnik Islamske države osumnjičen za učešće u terorističkim napadima u Parizu Salah Abdeslam krije se u Briselu i tražio je od prijatelja da mu pomognu da se vrati u Siriju, rekla su dvojica njegovih prijatelja američkoj medijskoj kući "Ej-Bi-Si njuz".

Prijatelji Salaha Abdeslama su rekli da su ove nedelje oni i još jedan prijatelj razgovarali sa odbeglim pripadnikom ID Skajpom i mobilnim telefonom.

Abdeslamovi prijatelji, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su da ih je on pozvao u utorak uveče i rekao im da se krije u Briselu, ali očajnički želi da se dokopa teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji.

Takođe, kažu da im je Abdeslam rekao da je u očajnoj situaciji, pošto se našao između belgijskih i francuskih vlasti, koje ga traže, i lokalnih članova ID, za koje navodi da ga prate i da su nezadovoljni pošto on nije uspeo da aktivira svoj pojas sa eksplozivom.

Abdeslamov brat Muhamed je potvrdio da su ga dvojica prijatelja obavestila o bratovom očajničkom telefonskom pozivu. Muhamed je brata ponovo pozvao da se preda policiji.

"Ja verujem da on nije daleko", rekao je Muhamed Abdeslam obraćajući se novinarima ispred svog stana u Briselu.

Abdeslam tvrdi da je u napadima u Parizu igrao samo malu ulogu, ali njegovi prijatelji navode da sumnjaju u to.

Njegov brat je za Ej-Bi-Si rekao da je "mozak" napada Abdelhamid Abaud manipulisao Abdeslamom navevši ga da se uključi u napade.

Abaud, koji je ubijen u policijskoj akciji u četvrtak u Francuskoj, i Abdeslam su prijatelji od malih nogu i bili su zajedno uhapšeni zbog pljačke 2010. godine.

Policija je objavila međunarodnu poternicu za Salahom Abdeslamom (26), za kojeg vlasti navode da je pobegao sa mesta napada u Parizu i vratio se u svoj rodni Brisel jutro posle pucnjave u francuskoj prestonici, u kojoj je stradalo 130 ljudi. On je u poternici opisan kao naoružan i opasan.

Prema navodima policije, Abdeslam je jedan od napadača koji je nasumično pucao po restoranima i kafićima tokom masakra prošlog petka u Parizu.

Jedan zvaničnik belgijske policije je potvrdio da vlasti takođe imaju informacije da se Abdeslam nalazi u Briselu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво