Читај ми!

Polimlje između polava i suša

Posle decembarskih poplava, Polimlje je na korak od druge elementarne nepogode i vanrednog stanja. Jučerašnja kiša samo je neznatno povećala vodostaj reka, ali je bar nakratko prekinula dvomesečnu žegu i sprečila širenje požara u Kamenoj Gori.

Lim je, posle najnižeg vodostaja ikad izmerenog na toj reci od 3 centimetra, danas dostigao kotu od 18 cm, ali je korito moćne reke i dalje skoro prazno. Kosaćanka je do juče bila bezvodna, a samo po širini korita Mileševke i Seljašnice može se naslutiti da tuda protiču reke.

I sadašnji nizak dotok na Limu, prestanak padavina i najave da ih neće biti narednih dana, nagoveštavaju nastavak problema pogotovo u višim predelima Polimlja. Ovde se ipak nadaju da makar požara neće biti.

"Imali smo dva velika požara, jedan kod Gostuna i durgi u Kamenoj Gori, gde je vatra već zahvatila borovu šumu", kaže Goran Posrkača, načelnik odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju. "Brzo smo intervenisali i imali sreće da padne kiša, pa je ugašen."

U gradu nije bilo nestašica vode, što se ne može reći za planinska sela u kojima, tokom dvomesečne suše, presušili gotovo svi izvori.

Kosa Melović iz Babina kaže da je sve uništeno: "Gore mi je bilo za stoku, nego za mene... E, da je kiša pre pala, ovako je sve propalo, nema, povrće sitno, sve je kao žir..."

Juče je palo oko 40 litara kiše po kvaratnom metru, ali od toga neće biti mnogo koristi, smatra Milovan Langović iz Rogušja: "Slabo je ovo palo, tek da porosi. Stoka je jedva preživljavala, ljudi su je terali i kilometrima na pojila, ili donosili vodu u kantama."

Tokom jula i avgusta, ugroženom stanovništvu voda je dopremana cisternama, ali se procenjuje da je danak koji je suša uzela već veliki: prepolovljeni usevi i umanjen obim stočarskih proizvoda.

Posle decembarskih poplava, ovde strepe zbog jeseni koja dolazi, jer su ekstremi, očigledno, kad su padavine i temperature u pitanju vrlo mogući.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара