Sezona jagoda u valjevskom kraju

Sezona je berbe jagoda tako da ovog voća ima dovoljno na pijačnim tezgama. Cena je promenljiva - između 50 i 200 dinara - u zavisnosti od načina prodaje, ali i od mesta gde se kupuje i kvaliteta.

Cena jagoda je, ukoliko se kupuje na veliko, 50 dinara za kilogram, ali na pijacama i u trgovinama, u zavisnosti od kvaliteta, cena je od 120 do 200 dinara. U valjevskom kraju, potrošači uglavnom negoduju zbog cena, ali ni  proizvođači nisu zadovoljni.

Zahtevna proizvodnja sa mnogo ulaganja i rizika, za proizvođače najkvalitetnijih jagoda, traži i isplativu cenu, ističu proizvođači. Prodajom na veliko, uz cenu od oko 50 dinara, ne mogu da zarade.

Prodaja na pijačnim tezgama i trgovinama, i to u većim gradovima, najviše se isplati, ali i ovaj vid prodaje ima poteškoća.

"Objektivno, cena se krece od 100 do 150 dinara, ali uz mali promet", objašnjava Dragan Stojanović, proizvođač jagoda iz sela Gola Glava. "Ja sam svakog dana na beogradskoj Kalenić pijaci. Novi modeli proizvodnje povećavaju troškove, a mi nemamo kome da prodamo kvalitetnije voće po višoj ceni."

Na cenu jagoda na valjevskim pijacama, osim vremenskih prilika i računice proizvođača, utiče i slaba kupovna moć građana, ali i marža prekupaca. Kad se sve ukalkuliše, u zavisnosti od ponude, za kilogram kvalitetnih jagoda trenutno treba platiti više od 120 dinara.

Građani kažu da je 150 dinara za kilogram jagoda previše, ali uglavnom imaju razumevanja za proizvođače: "Kada bih ja proizvodila, cena bi bila ista, ali narod nema para. To je problem."

Svaka roba ima kupca, i kvalitetno voće se, iako je cena viša, prodaje.

Pojedini domaćini iz valjevskog kraja prerađuju jagode, pripremaju slatka na tradicionalan način, i to im se, kažu, islati.

"Po mojoj računici, zarada je tri puta veća kada jagode preradim u slatko ili sirup", kaže Milovan Tešanović iz Đurđevca.

Stabilne vremenske prilike u vreme berbe išle bi naruku proizvođačima, a potrošači u Valjevu očekuju da će to doprineti da jagode budu i slađe i jeftinije do kraja sezone.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 29. мај 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом