Читај ми!

U Sirči presušili bunari

U selu Sirči, nedaleko od Kraljeva, bez vode je 49 bunara. U selu postoji osam zasebnih vodovoda izgrađenih sredstvima meštana. Problem je priključak. Seoski odbori imaju svoje zahteve.

I posle gotovo pola godine od zemljotresa u Kraljevu, bez vode je 49 bunara u selu Sirči. Rešenje se nazire, ali teško je izmeriti ko koliko treba da plati, da bi se priključio na jedan od osam seoskih vodovoda.

Vode još uvek nema, a toplije vreme tek dolazi. Do sada, seljani su vodu donosili od komšija ili sa udaljenih bunara, a i vatrogasno-spasilačke jedinice su slale cisterne sa vodom. međutim, domaćinstvima koja imaju stoku u štalama, potrebne su velike količine vode.

Sedmočlana porodica Proković iz Sirče, već mesecima se snabdeva vodom iz cisterne koju pretače u bunar. Očekivali su da će se voda ponovo pojaviti, ali uzalud.

"Moraće u krajnjem slučaju da se kopa, ali me je strah šta ćemo ako ne nađemo žilu, kada se bude kopalo", kaže Miloš Proković.

Jelena Božović iz istog sela kaže da je dosta teško bez vode, pogotovo zato što su deca mala i što je ima mnogo ukućana.

Nekoliko kilometara dalje, u domaćinstvu Kostovića, nedostatak vode usporava radove na kući. Simeunoviće brine dolazak toplijeg vremena i veće potrebe za vodom, jer imaju tri krave i šest svinja.

"Počinjemo da radimo kuću, treba nam voda za malter", kaže Antonije Kostović.

Njegov komšija Radomir Simeunović kaže da je iskopao bunar, da vode ima za stoku i za rezervu, ali i da je to sada nestalo.

U selu postoji osam zasebnih vodovoda izgrađenih sredstvima meštana. Međutim, problem je priključak. Četrdeset devet domaćinstava je bez vode. Seoski odbori imaju svoje zahteve.

Milenko Dimitrijević iz Sirče kaže da je potrebno da se saglasi dve trećine meštana, kako bi se razgovaralo, a da je cena priključka 1.000 evra.

Iako su to uslovi samo jednog od postojećih vodovoda, grad bi mogao da pomogne, ali i u drugim naseljima, posle zemljotresa bunari su presušili.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Radoica Kocović kaže da je štab doneo odluku da korisnicima koji imaju problem sa vodom uplati taksu od 17.800 dinara i da se oni na taj način prikače.

S obzirom na ogromnu novčanu razliku, oči nevoljnika su uprte u mesnu zajednicu koja bi jedina mogla da, slobodno rečeno, cenkanjem sa predstavnicima seoskih režijskih odbora pronađe povoljno rešenje za sve.

"Ovo je mesni Odbor gde su veći režijski troškovi. Oni sigurno ova tri priključka ne bi dali bez 80.000 dinara", tvrdi predsednik Mesne zajednice "Sirča" Mladen Vasiljević.

Za oko 200 seljana koji nemaju vodu najveći problem je kako se dogovoriti sa članovima seoskih odbora i što pre priključiti se na jedan od osam seoskih vodovoda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара