U čemu je tajna lemeškog kulena?

Specijalitet somborskog kraja, Lemeški kulen, nadaleko je poznat po svom bogatom ukusu i jedinstvenoj recepturi. Pravi se od svinjskog mesa i crvene mlevene paprike, koja daje posebnu ljutkastu aromu, a dugo vreme zrenja proizvoda daje završni ukus. Zbog svoje specifičnosti Lemeški kulen ima i svoj festival.

Svetozar Miletić je selo udaljeno 12 km od Sombora, na putu prema Subotici. Njegovi stanovnici ga od milja zovu Lemeš pa otud naziv za Lemeški kulen, specijalitet koji se pravi od prvoklasnog svinjskog mesa. Način izrade Lemeškog kulena, prenosio se iz generacije u generaciju.

“Radi se u suštini o vrlo prostom proizvodu sa vrlo malo sastojaka, ali je tajna u balansu tih sastojaka. Znači ide prvoklasno svinjsko meso, paprika, so i završili smo priču. I onda se on puni u kate ili katice, odnosno radi se o slepom svinjskom crevu, i onda počinje druga faza a to je njegovo zrenje, čuvanje itd. do serviranja na sto, gde je u suštini i značajniji deo proizvodnje”, objašnjava Stipan Ivanković, iz udruženja „Lemeški kulen".

Kaže da je glavni začin - paprika.

“Paprika mora biti prvoklasna, znači ne može biti industrijski standard, nego mora biti prvoklasna paprika koja se radi negde po staroj recepturi po standardima koji su još naši preci usvojili i znači onda daje onu prelpu boju njegovu i ukus koji je bitan. 18. Lemeški Kulen Fest je pred nama. Ponosni smo što smo u kontinuitetu održali 18 festivala, samo u godini korone nismo držali jer tada objektivno ni nije moglo. Znači, Kulen fest na neki način je punoletan i eto radujemo se što ćemo moći da ga održimo i ove godine”, naglašava Stipan.

Navodi da već ima preko 30 učesnika, izlagača, ali još se prijavljuju, te se očekuje da će ih biti i više.

“Ne radi se samo o kulenu, radi se o starim zanatima, radi se o siru, upravo o ovoj paprici o kojoj sam govorio, znači radi se o predmetima domaće radinosti, tako da eto, prikazaćemo tradiciju Miletića, prikazaćemo tradiciju okolnih mesta, našeg regiona i da pokažemo komparativne prednosti koje imamo u odnosu na druge”, ističe Ivanković.

18. Lemeški kulen Fest biće održan sutra, 27. septembra, u Domu kulture u centru sela, sa početkom u 16 časova.

петак, 03. октобар 2025.
7° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом