понедељак, 04.08.2025, 12:20 -> 15:35
Извор: РТС
Аутор: Миљана Николић
Kako prepoznati pravi med?
U Bujanovcu su održani Dani meda u organizaciji pčelarskog udruženja "Polen". Učesnici ukazuju na značaj kupovine meda od domaćih proizvođača i na važnost kontrole meda kako bi se falsifikati odstranili sa tržišta.
Odgovor nije jednostavan na pitanje kako prepoznati pravi med. Jedino se u laboratorijskim uslovima to može sa sigurnošću utvrditi jer i kopije napreduju. Ipak, ima i preporuka - kupujte od vama poznatih pčelara.
"Naš med kristališe, njihov ne. Na našem medu ako razvučemo nit, on se ne prekida, njihov se prekida. I to su neke osnovne stvari. I ako pogledamo teglu, kroz njihov falsifikovan mogu zenicu da vidim čoveka, a kroz naš ide samo silueta, i to su neke te stvari, prvi koraci", objašnjava pčelar iz Bujanovca Zarija Mitić.
"Država mora da pojača kontrolu, znači veterinarske inskpekcije. Da pojača kontrolu, da stoji iza stanja meda na tržištu, naročito u velikim sistemima. Desi se da nam se nudi med od 300, 400 dinara, iako mi znamo da je to ispod svake cene, da to i ne može da bude pravi med", kaže stručnjak za pčelarstvo Miljko Šljivić.
Sezona za pčelare u najkraćem, kažu, nikad gora. Nedostatak hrane, polena, zbog suše, uginuća. Bolje su prošla pčelinja društva na većim nadmorskim visinama. Gubici u planinskim selima su manji, u odnosu na ravničarske predele.
"Svi oni pčelari koji su na nadmorskoj visini iznad 800 metara su, maltene, sa nekim neznatnim gubicima. Sve što je nadmorska visina niža, gde polena s proleća nije bilo, oni imaju izuzetno velike gubitke. Mi kao opština nemamo velike gubitke. Tu i tamo nekih pet odsto, što je nešto normalno u pčelarstvu", navodi pčelar iz Trgovišta Stojan Cvetković.
"Ova godina je kritična za pčele. Nije bilo, prvo bagrema, pa ostalo. Evo već tri meseca nema ni kiše, izgorelo je sve, nema polena, u prahu, to je glavna paša za pčele", smatra pčelar iz Nesalca kod Bujanovca Vasuf Halimi.
"Sada je vreme da počnu pripreme za zimu. Da omoguće hranu u dovoljnoj količini pčelama. Tri prema dva, šećera u odnosu na vodu. Na taj način ćemo da nadoknadimo nektar, a da po mogućstvu, ako postoji zamena za polen, ako smo ga skupili ranije, pod uslovom da nije zagađen, da obezbedimo pčelama, da ih preselimo na područja gde su bliže vodi, gde ima više biljaka sa polenom", kaže stručnjak za pčelarstvo Miljko Šljivić.
Činjenica je da će biti manje meda na tržištu ove godine, pa će i cena biti veća. Po proceni pčelara sa juga Srbije teglu pravog meda plaćaćemo od 1500 do 1800 dinara.
Коментари