Na pijačne tezge stigle domaće jagode, rodom i kvalitetom zadovoljni šabački poljoprivrednici

Na pijačne tezge, stigle su domaće jagode. Među prvima počeli su da ih beru šabački poljoprivrednici koji u plastenicima imaju oko 50 hektara tog voća, a na otvorenom, upućeni kažu da je u tom kraju i do 2.000 hektara.

U osam plastenika, kilometar leja u kojima jagoda zri već desetak dana. Milan Stanimirović iz Varne, proizvodi je oko 20 godina, a ove sezone, kaže da berba malo kasni.

“Ima dosta roda, samo da izdržimo taj rod. Naravno, cena da podrži, mada je sad u nekom padu. Ima tržišta, ima tu kvantaška pijaca. Nekad dođu kući, nekad idu tamo. Proda se”, priča Milan Stanimirović iz Varne.

Zrela je jagoda i kod Miloša Jevtića u Bogosavcu. Na hektaru, 57 plastenika, a u njima radnici od februara. Krupnim plodovima, gajbicu brzo napune.

“Koliko je ona lepa i sjajna, ipak oči kupuju, i kad vidite vi da je to lepo spakovano, dobijamo i bolju cenu”, kaže Miloš Jevtić, poljoprivrednik iz Bogosavca.

Branka Vučetić dodaje: „Od sedam do pet budemo, nekad do 12 sati, sad je već ovo drugo branje, malo brže ide. Nije ni teško”.

“Sad smo zasadili novu jagodu, da beremo u jesen. Tako da ćemo posla imati tokom cele godine kod gazde”, kaže Radmila Srnić iz Bogosavca. Kaže i da sad vade sadnice. Na pitanje koliko može da ubere jagoda za dan, odgovara da nije brojala, ali može mnogo. “Maline znam da mogu 36 gajbi, ovo nisam računala, ali se trudim. Inače, 23 godine radim u dnevnici”, ističe Radmila.

Proizvodnja u plastenicima je zahtevnija, ali je njena prednost cena jagode koja stiže ranije. Zbog toga se površine u zatvorenom prostoru uvećavaju.

“Za sada vreme pogoduje, dobro je. Sve ide na ruku proizvođaču trenutno. Cena je oko 400 do 450 dinara prema nama proizvođačima. Prekupci su tu pa dok dođe do pijace, do građana, do potrošača, tu cena ode i preko 600 dinara”, navodi Miloš Jevtić, poljoprivrednik iz Bogosavca. Naglašava da je cena od 400 dinara dobra za proizvođače: “I tu imamo matematike, može lepo da se zaradi, da mi možemo sledeće godine da uložimo u novu proizvodnju”.

Crvene se plodovi i u lejama na otvorenom u šabačkim selima. Stručnjaci očekuju da će roditi oko 15 tona jagode po hektaru.

четвртак, 08. мај 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом