Kako su dve učenice policijske škole spasle život jednom Novosađaninu

Buduće policajke Tamara Banjac i Aleksandra Radosavljević spasle su nedavno život starijem muškarcu u Novom Sadu. Polaznice Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici bile su u neposrednoj blizini, kada je muškarac izgubio svest i pao. Ove hrabre devojke vratile su ga u život dva puta.

Mnogi prolaznici su se skamenili pred prizorom muškarca koji nije pokazivao znake života, ali dve buduće policajke nisu oklevale, kada su čuli poziv u pomoć.

„Čovek je ležao u besvesnom stanju, proverile smo da li ima svest, puls, disanje. Nije imao ništa od toga. Par dana smo pre toga učili ovde reanimaciju, kod naše doktorke Vide", navodi Aleksandra Radosavljević, polaznica Centra za policijsku obuku.

Tamara Banjac, takođe polaznica Centra dalje objašnjava: „Tokom prve reanimacije uspele smo licu, nakon osamnaeste masaže srca, da vratimo disanje i puls. Na žalost lice je ponovo izgubilo svest, disanje i puls nakon čega smo odradili drugu masažu srca, koja je išla do samog kraja, odnosno do tridesetog ponavljanja.”

Hrabre buduće policajke, obe poreklom sa Kosova i Metohije, ove veštine uče zajedno sa još 1300 polaznika škole u Sremskoj Kamenici.

„Zadatak naših polaznika je da na profesionalan i human način pomažu i služe građanima Republike Srbije, što su polaznice našeg centra svojim ličnim primerom i pokazale. Kod polaznika posebno razvijamo empatiju prema građanima i kolegama koji će im biti neophodni u njihovom daljem radu", ističe Lazar Papić, šef odseka za mentorski rad, major policije.

Veštinu i brzu reakciju savladavaju u raznim oblastima na obuci, ali hrabrost se ne uči.

„Radile smo ono što smo naučile ovde, čemu nas i uče ovde. Da pružamo pomoć ljudima, tu smo za naše građane. Nismo imale tremu u tom trenutku, znale smo šta radimo", naglašava Aleksandra Radosavljević.

Tamara Banjac kaže da nije bilo ni vremena da razmišljaju o strahu: “Bilo je jako puno ljudi koji su nas posmatrali i dosta komentara, ali to nas ni malo nije omelo u tome što smo nas dve odlučile da uradimo."

Održale su javni čas prisutnim građanima, ali su i primer svojim kolegama iz stroja, da uz veštine treba imati i veliko srce. Mnogi polaznici Centra to već znaju, jer svake godine učestvuju u humanitarnim akcijama. Za dva dana, njih čak 300 daće dobrovoljno krv.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије