Читај ми!

Aleksinačka udruženja obnavljaju dečije odeljenje bolnice

Žene iz aleksinačkih udruženja „Suncokret" i „Vera, ljubav, nada" pokrenule su talas dobročinstva i humanosti koji je zahvatio veliki broj gradjana i privrednika tog kraja. Oni su se uključili u renoviranje dečjeg odeljenja aleksinačke bolnice, gde se godišnje leči oko 600 mališana. Zahvaljujući tome, počeli su radovi na zgradi staroj pola veka.

Od inicijative da se prostor u kome se leče mališani iz Aleksinca renovira do početka radova prošlo je svega nekoliko dana. Toliko je bilo potrebno da se prikupe donacije vredne više od pola miliona dinara.

“U akciju su se uključila i fizička i pravna lica, stovarišta, farbare, ljudi ovde koje vidite volontiraju. Donacije nisu samo u smislu materijala i novca nego i aparati”, kaže Jelena Ivković iz Udruženja „Suncokret" iz Aleksinca.

Posla su se volonterski prihvatili i oni koji se bave gradjevinskim radovima i oni kojima to nije struka.

“Šta treba da me motiviše sem dece. Pomoć bilo kakva, šta god treba. Nisam razmišljao, zove sinoć, naravno da ću da dođem“, kaže jedan sugrađanin.

“Ovde smo rušile neke zidove, ovde iznad radimo sanaciju prokišnjavanja, popravku krova, tamo ćemo da montiramo vrata, gletovanje, krečenje”, navodi jedan od majstora.

“Da li radim nešto da pomognem, ili se družim sa drugaricama - svakako biram da pomognem”, kaže jedna volonterka.

Talas volonterizma prelio se i na zaposlene.

“Kada su svi počeli, i mi smo dobili volju i uključili se svi skupa, celo odeljenje, sve sestre, pomoćno osoblje da što pre završimo”, kaže Olivera Jeremić, glavna sestra Odeljenja pedijatrije bolnice Aleksinac.

Tako aleksinačke mališane ovde uskoro očekuju bolji uslovi - saniraju se zidovi, plafoni, stolarija, pravi se trpezarija, odvajaju se muška i ženska soba, ugrađuju klima uređaji -renoviranje mnogo ozbiljnije nego prethodno.

“Radi se svobuhvatno iveliki borj radova je obuhvaćen. Praktično celo odeljenje, sa izmenom enterijera, od velikih soba pravimo manje sobe, kapacitet će ostati isti -15 postelja”, kaže dr Goran Vidić, direktor Bolnice u Aleksincu. 

Kako bi se radovi priveli kraju potrebno je, kažu, još radnika volontera. U međuvremenu mališani kojima je potrebno bolničko lečenje upućuju se u nišku Kliniku za pedijatriju.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара