Narodni muzej u Valjevu deo stalne postavke prilagodio slepim i slabovidim osobama

Narodni muzej u Valjevu je deo stalne postavke prilagodio slepim i slabovidim osobama. Muzejski stručnjaci pripremili su taktilnu izložbu "Dodirnimo nasleđe". U tom poduhvatu sarađivali su sa kolegama iz muzeja i galerija u Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu.

Etnološku i istorijsku celinu ima deo stalne postavke valjevskog Narodnog muzeja namenjen slepim i slabovidim osobama. U sali koja je arhitektonski najpristupačnija priča iz etnologije predstavlaj kulturu stanovanja s kraja 19. i početkom 20. veka.

“Kako izgleda kuća polubrvnara, šta je u njoj bilo, šta se koristilo od nameštaja, od posuđa. Naravno, koliko smo mogli u prostoru i da bude prilagodljivo, to su ipak manji predmeti kako bi se mogli rukama dodirivati i osetiti ta njihova i struktura materijala, a i funkcija koju su imali u domaćinstvu. I, naravno, nešto predmeta, koji su se pravili od vune”, navodi Gordana Pajić, muzejski savetnik za nematerijalno nasleđe.

Po uzoru na originalna odlikovanja u istorijskoj celini taktilne izložbe „Dodirnimo nasleđe" predstavljene su Albanske spomenice. Legende odabranih eksponata su na Brajevom pismu, a predmeti detaljno opisani i u audio-vodiču.

“Sviđa mi se, imaju legende na Brajevom pismu. Spomenicu za rat oslobođenja i ujedinjenja 1914. - 1918. godine, a naziva i Medalja kralja Petra”, kaže Jelena Mirković, iz Valjeva.

Mirjana Krunić naglašava: „Ti slušaš šta ti pričaju i onda možeš da dodirneš, kućice i ove od gline. I mi isto pravimo od gline”.

“Jako je to lepo osetiti. I ja sam se osećao kao da sam ušao u neku istoriju”, dodaje Janko Milosavljević, iz Valjeva.

Izložba „Dodirnimo nasleđe" lep je primer inkluzije u praksi. Naša ekipa dodirnula ju je sa grupom iz Dnevnog boravka za mlade sa smetnjama. Posetioci muzeja koji nemaju probleme sa vidom ukoliko žele kroz taktilni deo postavke mogu proći zatvorenih očiju.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара