Vranje: O bezbednosti novinara

U Vranju je održan sastanak članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, sa tužiocima i predstavnicima policije Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Razmatrani su mehanizmi zaštite medijskih radnika, predstavljeni dosadašnji slučajevi u kojima su novinari bili ugroženi.

Zbog izveštavanja sa pojedinih skupova ili kritičkog mišljenja, novinari i novinarke suočavaju se sa pretnjama, uvredama, ugrožena im je bezbednost. Takvih primera bilo je i u Vranju.

"Imali smo probleme prilikom izveštavanja sa ekoloških protesta, u smislu da smo na prvom protestu bili jedini medij pa je to nekome zasmetalo. I onda se popodne pojavila policija kod nas kući, tražili su nas za informativni razgovor", kaže Dejan Dimić, novinar iz Vranja.

Natalija Nisić, novinarka iz Bujanovca priča svoje iskustvo: "Imala sam neprijatnu situaciju. Moj privatni broj se nekako proširio, došao u ruke nekih ljudi, i onda sam dobijala pozive za piće, na viberu, na raznim aplikacijama, ali je to rešeno."

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara prvi put su pre dve godine imali sastanak u Vranju. Pratili su i slučaj ugrožavanja imovine i opšte bezbednosti zaposlenih u lokalnom radiju. Donete su tri pravosnažne presude protiv osumnjičenih.

"Shvatili smo koliko je važno da se Stalna radna grupa pojavljuje na svim mestima gde postoje problemi, otvoreni slučajevi, a to je na gotovo celoj teritoriji Srbije kako bismo ostvarili istu vrstu kontakata i saradnje sa kontakt tačkama u lokalnim tužilaštvima i u policiji", ističe Veran Matić, iz Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

Danijela Trajković, glavni javni tužilac u Višem javnom tužilaštvu u Vranju smatra da je: "Vrlo neophodna ta intenzivna saradnja između predstavnika Stalne radne grupe i tužilaca, i policije, da bismo došli do pravosnažnih odluka gde bi izvršioci bili na adekvatan naćin kažnjeni."

Bezbednost novinara bila je i tema treninga za predstavnike 20-ak medija u Pčinjskom okrugu.

"Ako zaista vrlo ozbiljne kriminalne organizacije krenu za vama, čini se da bez ozbiljne pomoći policije nećete moći da se zaštitite. Ali u isto vreme, mi možemo međusobno da budemo mnogo solidarniji, na čemu se radi pre nego što se problem dogodi" navodi Branko Čečen, istraživački novinar, predavač.

Prema evidenciji Republičkog javnog tužilaštva, koju prenosi Stalna radna grupa za bezbednost novinara, u januaru ove godine bilo je 11 prijavljenih slučajeva ugrožavanja sigurnosti medijskih radnika.

 

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара