Kako živi jedino dete u zaseoku Trešnica u blizini Kuršumlije

U zaseoku Trešnica, u blizini Kuršumlije, žive uglavnom vremešnii stanovnici. Četvorogodišnja Mila Vitorović jedino je dete u selu. Udaljenosti od grada i loši putevi, otežavaju život većini stanovnika.

Do zaseoka sa oronulim kućama bez vode i telefonske mreže može se jedino izrovanim kolskim putem. Ipak, Mila je veselo dete, ali joj, kako stidljivo kaže, nedostaju samo igračke i drugari.

"Primamo Milin dečiji dodatak više ništa. To, kupimo odeću, kupimo hranu. Pa, moj muž radi malo u šumu i od toga se snabdevamo po malo", kaže Ivana Vitorović iz Trešnice, a Nenad Vitorović dodaje: "Dosta je teško ali mi se snalazimo i ovako po malo nešto kad nas neko zove, po neku dnevnicu i nešto zaradimo."

Vitorovići, njih četvoro, žive u kovanici od samo trideset kvadrata i brinu kako da obezbede Mili bolje uslove kada za tri godine pođe u školu koja je udaljena šest kilometara.

"Nekako bi voleli da se malo približimo glavnom putu, ovde smo dosta udaljeni. Ako bi moglo da nam neko nešto malo pomogne da bi živeli u nekim boljim uslovima", kaže Nenad Vitorović iz Trešnice.

I malobrojni meštani zbog lošeg puta teško stižu do prodavnice i lekara.

"Najbliža nam prodavnica u Lukovsku banju, šest kilometara odavde, nemamo bliže i lekara imamo u banju", navodi Milun Miletić iz Trešnice.

"Zatrlo se, imalo je tu dece dosta, sad nema ništa samo jedno dete ima tu u Trešnici", kaže Bogoje Stojković, iz Trešnice.

Trešnica je zaselak drevnog sela Štava, nalazila se na dubrovačkom putu i pre nešto više od pola veka bila opštinsko mesto.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара