Na koje načine žene na selu mogu da unovče svoj rad

Radno vreme za žene na selu ne postoji. Priliku za ekonomsku nezavisnost i unovčavanje svog rada neke od njih videle su u udruživanju i zajedničkom plasiranju proizvoda na tržište.

Potreba za hranom iz seoske bašte sve je veća i do nje je sve teže doći. Upravo u tome je grupa žena iz Bele Crkve kod Krupnja videla svoju priliku. Sve poslove koje su radile, a koji su se podrazumevali kao njihova obaveza, sada i naplaćuju.

"Postoje žene koje rade i u štali i na njivi svakodnevno i imaju malu decu i jako je teško balansirati između svega toga, a ne biti plaćen. Mi ove stvari radimo svakodnevno, a kada možemo da ih unovčimo to nam puno znači", kaže Jelena Rakić iz Bele Crkve.

Za većinu žena na selu podela poslova ne postoji. Osim što su domaćice, sa muškim članovima domaćinstva rade sve. A često nemaju nikakvu nadoknadu.

"U početku proizvodila sam za potrebe svog domaćinstva, viškove koji su preostajali delila sam rodbini i prijateljima. Međutim, danas zahvaljujući našem udruženju, shvatila sam da moji proizvodi, kao i proizvodi drugih žena na tržištu vrede dosta", navodi Branka Ranković iz Bele Crkve.

Proizvode iz špajza, vredne Rađevke prodaju od prošle godine. Trenutno ih je četiri, a kupci su uglavnom njihovi poznanici iz gradskog područja.

"Ta saradnja je važna na obostranu korist. Kupci su sigurni da dobijaju zdravu i kvalitetnu hranu, a mi dobijamo ekonomsku korist i potvrdu da je naš rad vrednovan i time nas motivišu da ostanemo i radimo na selu", smatra Aleksandra Sekulić, iz Bele Crkve.

Obaveze u domaćinstvu žene na selu često sprečavaju da rade na drugom mestu. Većina njih, kaže, da se u grad se ne bi selila kada bi tu gde žive imale priliku da pokažu svoje umeće i da za to budu vrednovane.

четвртак, 16. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара