Meštani Čukljenika tokom raspusta sami obnovili školu

Kad ima sloge sve je moguće potvrđuju, meštani Čukljenika kod Leskovca. Uz pomoć donatora roditelji petnaest đaka, tokom zimskog raspusta, napravili su sanitarni čvor u zgradi škole i tako rešili višedecenijski problem, korišćenja poljskih toaleta.

U toploj, lepo uređenoj učionici radno u susret školskoj slavi.Odmor i predah za doručak sa radošću su dočekali.

“Nismo imali ni vodu nego smo se posipali flašama, sad imamo i vodu i vece”, kaže učenica Darija Milošević.

Uz toplu vodu, lepo uređeni toaleti. Mukama je došao kraj. Više neće morati po minusu, snegu i kiši napolje, u urušene toalete.

Roditelji su uzeli stvar u svoje ruke, zavrnuli rukave i raspust iskoristili za radove. Sve poslove uradili su sami, složno.

“Mi sve to radimo zbog naše dece i trebalo bi sve to i lokalna samouprava i svi da vide kako se borimo za svu našu decu”, kaže Milan Stanković jedan od roditelja, a drugi roditelj
Vladimir Ristić dodaje: „Radili smo tu nameštali vrata, probali smo nešto, ali nema svrhe nije bilo svrhe, onda smo se kao roditelji skupili,o držali jedan sastanak.”

Znali su da će problem morati sami da reše. Zgrada u kojoj je smeštena četvororazredna škola u vlasništvu je „Srbija šuma", zbog toga matična škola godinama ovde ništa ne ulaže. Od vrata do parketa sve je zasluga roditelja i učiteljica.

“Za kratko vreme može da se reši samo ko hoće,rešenja ima. - Pokušavali ste i ranije? - Ranije smo pokušavali, ali pomoć nikakvu nismo dobili ni od koga”, kaže Jelena Janković, majka koja je organizatorka akcije.

I za učiteljice je bilo radno tokom raspusta. Sa zadovoljstvom ovo je njihova druga kuća, Svetlana je sedela u ovim klupama.

“Nije nam bilo lako, ali ipak su deca važnija, mi smo više gledali da njima bude kako treba i zahvaljujući roditeljima postigli smo ono što smo hteli”, navodi učiteljica Svetlana Pešić.

“Blago nama sa ovim roditeljima zaista su vrlo, vrlo aktivni i zaiinteresovani za bilo koju akciju u školi”, kaže Olivera Ilić, učiteljica.

Na teritoriji Leskovca ima više od 100 školskih objekata, još 7 je sa poljskim toaletima. U nadležnoj gradskoj upravi tvrde da im nerešeni imovinsko-pravni odnosi i spora republička administacija vezuju ruke. Ako ništa drugo bar prilazni put do škole morao bi da bude sređen. I sad je blato, a sneg će tek okopniti.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара